Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Oppositionen kan stoppa skattesänkningar

Oppositionens försök att stoppa delar av regeringens skattesänkningar ser ut att kunna lyckas. Utskottsinitiativet delas upp i två delar – vilket gör att regeringen får svårt att få i genom höjningen av brytpunkten för statlig skatt. ”Vi avser att utnyttja den ventil som finns i budgetlagen för att stoppa en minoritetsregering som för en oansvarig ekonomisk politik”, säger Magdalena Andersson (S).

När regeringen i måndags presenterade ett paket med skattesänkningar på 15 miljarder gjorde den rödgröna oppositionen sitt första gemensamma utspel på flera år.

De tre partierna gjorde klart att de ämnar ta ett utskottsinitiativ för att stoppa skattesänkningarna. Det stod omedelbart klart, vilket DN rapporterat om tidigare, att utsikterna att lyckas skulle öka markant om initiativet delades upp på två yrkanden.

Orsaken är att Sverigedemokraterna är för jobbskatteavdraget men motståndare till höjningen av brytpunkten för statlig skatt.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson säger nu att initiativet kommer att lämnas i två delar.

– Eftersom skattelagstiftningen ser ut på det sättet kommer två separata yrkanden, säger Ulla Andersson.

Utskottsinitiativet lämnas till skatteutskottet i morgon torsdag.

– Skatteutskottet kommer att ta ställning till att uppmana finansutskottet att ta ställning till att avvisa jobbskatteavdrag fem och de höjda skiktgränserna, säger Ulla Andersson.

Miljöpartiets Per Bolund menar att det av lagstiftningstekniska skäl vore ologiskt att slå samman skattesänkningarna till ett yrkande.

– Vi ser att det är två olika förslag som berör olika delar av skattelagstiftningen och då är det rimligt att dela upp det, säger han.

Läs mer: Skattestrid blir dragkamp om riksdagens regler

Misslyckas försöket kommer oppositionen göra ett nytt försök efter att budgeten är beslutad i november att i efterhand lyfta ut skattesänkningar. Om jobbskatteavdraget då antagits av riksdagen kommer oppositionen enbart gå fram med ett initiativ om att stopp höjningen av brytpunkten. Enligt Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Magdalena Andersson skulle effekten bli allt för åtstramande om riksdagen då tar bort hela jobbskatteavdraget.

– När ramarna väl är tagna kan man inte använda pengarna till något annat. Att stoppa hela jobbskatteavdraget i det läget skulle göra det blir en för åtstramande politik 2014 och det skulle jag inte vilja ta ansvar för. Däremot att stoppa brytpunkten innebär att det blir en rimligare ekonomisk politik än den som regeringen för i dag, säger hon.

Sverigedemokraternas talesperson Sven-Olof Sällström säger att partiet kommer ställa sig bakom den del av initiativet som handlar om brytpunkten för statlig skatt.

– Är det uppdelat får de stöd för detta, säger han.

Magdalena Andersson tillbakavisar kritiken om att oppositionens förslag är skräddarsytt för att få Sverigedemokraternas stöd.

– Regeringen för hela sin politik baserad på Sverigedemokraterna och det är ett val som den här regeringen gjort. Man väljer att vara väldigt fastlåst i blockpolitiken och inte komma till riksdagen och söka samförståndslösningar.

– Vi har varit väldigt tydliga hela tiden. Vi lägger fram vår politik i riksdagen, sedan får de partier som vill rösta med oss.

Det kommer sannolikt bli strid i frågan eftersom oppositionen och regeringen är oense om hur budgetlagen ska tolkas. Borg varnar oppositionen för att i riksdagen försöka stoppa förslaget om att färre ska betala statlig skatt, skriver TT. Att efter att budgeten som helhet beslutats i riksdagen, riva upp delar av den bryter enligt honom mot en viktig praxis som handlar om att budgeten ska tas med ett beslut.

– Det har varit en praxis som tjänat Sverige väl och som vi och Socialdemokraterna byggt upp under de senaste 20 åren. Jag kan bara beklaga om Socialdemokraterna i ett kortsiktigt taktiskt spel väljer en annan inriktning. Det skulle på ett allvarligt sätt förändra hur vi fattar beslut om budgetar i Sverige, säger Borg enligt TT.

Magdalena Andersson menar att det finns utrymme i budgetlagen för att stoppa skattesänkningarna.

– Det som är bra med budgetlagen är att det ger möjlighet för minoritetsregeringar att föra en ansvarsfull politik. Det tycker jag är väldigt bra. Det finns också en ventil i budgetlagen som gör det möjligt att stoppa minoritetsregeringar som för en oansvarig ekonomisk politik. Det är den ventlilen vi avser att använda nu, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.