Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 02:02 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/optimistisk-ny-systemet-ordforande/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Optimistisk ny Systemet-ordförande

Cecilia Schelin Seidegård ser med tillförsikt fram emot sin nya uppdrag som ordförande i Systembolaget.

- Det är ett väldigt välskött bolag med många kurvor som pekar åt rätt håll. Personalen trivs och kunderna är nöjda, så det gäller att fortsätta det goda arbetet, säger hon till TT.

Vid Systembolagets årsstämma på torsdagen valdes Schelin Seidegård till styrelseordförande efter Olof Johansson.

Hon är filosofie doktor i biokemi, har tidigare varit chef för Karolinska universitetssjukhuset, vd för Huddinge universitetssjukhus samt forskningschef vid Astra Zeneca.

Vid årsstämman lades också fjolårets resultat fram för Systembolaget. Det blev 366 miljoner kronor före skatt, att jämföra med 602 miljoner kronor året innan.

TT: Är det en kurva som pekar åt rätt håll?

- Huvuduppgiften för det här bolaget är ju inte att göra en så stor vinst som möjligt. Det har ju att göra med att vi har ett socialt uppdrag och ansvar också, säger Schelin Seidegård.

Hon påpekar också att vinsten 2006 drogs upp av realisationsvinster på fastighetsförsäljningar, och att fjolåret påverkades negativt av prissänkningar.

Schelin Seidegård betonar flera gånger Systembolagets sociala ansvar — och ser ljust på framtiden:

- Det finns ett brett stöd bland riksdagspartierna om att den alkoholpolitik vi fört i Sverige, och monopolet, är bra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.