Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ordföranden: Vi har inget att dölja

Styrelseordföranden Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist kände inte till att festfixaren Micael Bindefeld fick 260.000 kronor i månaden från Stiftelsen för strategisk forskning. Nu kräver hon korten på bordet och att alla misstag offentlig­görs. ”Vi har inget att dölja, är det så att det finns mer fel då ska de upp”, säger hon.

Efter DN:s avslöjande på tisdagen ­kallade styrelseordförande Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist till ett extrainsatt krismöte med styrelsen för Stiftelsen för strategisk forskning (SFF).

Per telefon och e-post beslutades att en extern granskning nu ska gå till botten med hela affären kring avtalen med Micael Bindefeld.

På morgonen på tisdagen kontaktades Kungliga Vetenskapsakademien som enligt stiftelsen stadgar har till uppdrag att sköta tillsynen.

Akademin är en privat och fristående organisation och granskar normalt bara forskningsdelen av verksamheten.

Då det nu i huvudsak handlar om stiftelsens ekonomi och förvaltning kan det bli aktuellt att själva granskningen genomförs av utomstående, enligt uppgifter till DN från akademins kansli.

När Stiftelsen för strategisk forskning anlitade Micael Bindefeld i januari i 2009 gjordes aldrig någon upphandling trots att de är skyldiga att göra det enligt lag. Dokument med specifikationer om vad som beställts och till vilken kostnad registrerades aldrig och är nu dessutom spårlöst borta. Det är allvarliga misstag för en offentlig stiftelse som bildats med pengar från staten.

– Det är allvarligt det du har fått fram i stiftelsen, att vi har gjort fel, vi tar alla fel på största allvar. Det är också av största allvar att alla speci­fikationer inte finns i vårt system, säger Ulla Britt Fräjdin-Hellqvist.

På tisdagseftermiddagen hade handlingarna fortfarande inte kommit till rätta och nu ska Micael Bindefeld hjälpa stiftelsen att få fram fakta.

”Vi håller på att ta fram allt material och alla underlag som vi har tillgängliga hos oss. Detta kommer skickas över till SSF under eftermiddagen” skrev Micael Bindefeld i en skriftlig kommentar till DN på tisdagen.

I övrigt ville han inte kommentera affären med hänsyn till relationen till sin uppdragsgivare.

Trots den massiva kritiken mot miljonutbetalningarna till Micael Bindefeld försvarar Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist pr-satsningen.

– Jag vet att kansliet, större delen av kansliet, kände att de fick ett lyft och kunde se på forskningsfrågorna på ett nytt sätt och få dialog med medier på ett nytt sätt tack vara att vi anlitat Micael Bindefeld.

– Jag känner också att styrelsen fick ett lyft att tänka kommunikativt, säger hon.

Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist beskriver en frustration över att stiftelsens verksamhet ignorerades av medier som anledning till att kontakten med Bindefeld togs.

– Om man sliter sitt hår i styrelsen, här satsar vi 600 miljoner ­kronor om året på forskning och det syns inte med en rad någonstans.

Det gör det ju fortfarande inte?

– Jo det gör det, vi ser att våra forskare är med i tv, radio och medier. På olika sätt och vi själva har tagit över det. Det var så vi tänkte i styrelsen, vi behöver hjälp för att få ut det här.

– Sen kan man tycka att det var kanske inte världens smartaste beslut och man kunde kanske gjort på ett annat sätt och fått mer ”bang for the buck”, som man säger.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.