Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ordkriget trappas upp mellan bankerna och Borg

Grafik: Stefan Rothmaier
Bankernas rekordvinster har lett till ett hårt ordkrig mellan landets banker och regeringen. Finansministerns kritik ger ingen bra grund för konstruktiv dialog anser Bankföreningen. Tankarna på att beskatta och momsbelägga branschen slår mot kunderna.

DN har i flera artiklar granskat den bristfälliga konkurrensen på bankmarknaden. I en intervju i onsdagens DN framförde finansmarknadsminister Peter Norman (M) återigen kritik mot bankerna. Bland annat ansåg han, i likhet med finansminister Anders Borg (M), att branschen är underbeskattad och att regeringen överväger att momsbelägga branschen.

I går var Handelsbanken sist ut bland de fyra storbankerna med ett 12-procentigt vinstlyft. Tillsammans med Swedbank, Nordea och SEB steg storbankernas vinster med 15 procent till cirka 80 miljarder kronor under 2011. Samtliga utom Nordea höjer också utdelningarna till ägarna. Handelsbanken med måttliga 8 procent till 9:75 kronor per aktie medan Swedbank mer än fördubblar sin till 5:30 kronor per aktie.

Johan Hansing, tillförordnad vd för Bankföreningen anser att bank­sektorn förtjänar bättre än att gång på gång vara föremål för svepande och populistiska utspel från politikerna.

– Vi önskar att Anders Borg i  stället förde en seriös dialog direkt med branschen. Hans kritik slår inte bara mot bankledningarna utan också mot branschens 40 000 anställda som varje dag anstränger sig för att göra ett bra jobb, säger han.

DN har sökt företrädarna för de fyra enskilda storbankerna för en kommentar på den återkommande kritiken och tankarna på att beskatta branschen hårdare. Samtliga toppchefer duckar dock inför att bemöta Anders borgs kritik.

Finansminister Anders Borg slår ifrån sig Bankföreningens kritik.

– Det är klart att det ligger i bankernas intresse om vi inte för en diskussion om höga räntemarginaler, höga bonusar och hög lönsamhet. Om vi sätter en punkt för den diskussionen tror jag att både Bankföreningen och bankerna skulle tycka det var väldigt bra.

Swedbank vill inte gå i polemik med finansministern men Peter Borsos, kommunikationschef på Swedbank, anser att diskussionen blir i grunden felaktig när marginalerna på bolånen angrips.

– Vår finansmarknadsminister konstaterade själv i tv-soffan att om statens eget bolåneinstitut SBAB sänkte sina marginaler innebar det förlust, våra marginaler är inte bättre, säger Peter Borsos.

Helena Östman, informationschef på Nordea säger:

– Nordea har visat stabila resultat genom hela krisen. Vi vet att våra kunder uppskattar att vi är en trygg och säker bank. Det är det viktigaste för oss.

Peter Borsos på Swedbank konstaterar att finansdepartementets tankar på att momsbelägga finansiella transaktioner kommer att drabba konsumenterna, de som Borg och Norman säger sig vilja värna.

Det som driver upp bankernas ökade vinster är kraftigt förbättrade räntenetton, de marginaler bankerna har på sina kostnader mellan in- och utlåning till kunderna. Enbart Swedbanks räntenetto steg under 2011 med 3 miljarder kronor till 19 miljarder.

Johan Hansing på Bankföreningen anser att Anders Borg för ett mycket förenklat resonemang när han jämför reporäntan med bankernas listpris på bolån. Den finansiella oron samt att tilliten har minskat mellan olika banker har bidragit till att kostnaderna för att låna upp pengar har blivit högre, konstaterar han.

– Väl fungerade banker är jätteviktiga för Sverige. Fungerar inte bankväsendet kan det ställa till stor skada för landet, säger Johan Hansing.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.