Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Orimlig hemligstämpling”

Riksdagen är missnöjd med hur EU hanterat dokument inför toppmötet om europakten och ekonomisk tillväxt. Handlingar skickas ut sent och hinner inte översättas.

– Det är inte acceptabelt och därför är det väldigt viktigt för Sverige och andra länder att påtala att vi inte kan ha det på det sättet att vi tvingas på väldigt kort tid att ta ställning. Det stämmer inte med våra krav på demokratiskt beslutsfattande, säger EU-nämndens ordförande Carl B Hamilton (FP).

I fredags fick EU-nämndens ledamöter ett oöversatt förslag till toppmötesuttalande om tillväxt vid sittande bord att ta ställning till. Det har fått Hamilton att ta upp saken med statssekreteraren Katarina Areskoug Mascarenhas, som nu ska föra fram Sveriges kritik i samband med toppmötet.

Oppositionen har inför toppmötet klagat på dålig information, sent inkomna dokument och onödig hemligstämpling av handlingar.

– Jag håller med dem om kritiken. Den är inte ny. Det inträffar av och till. Sverige och EU-nämndens kansli arbetar hela tiden för att vi ska få dokumenten tidigare i processen och för att vi ska ha tid att översätta dem också, säger Hamilton.

Utkasten till europakt har hemligstämplats i Sverige. Riksdagsledamöterna får tillgång till dem, men de lämnas inte ut till allmänheten. Ändå är europakten tänkt att om några år bli en del av EU:s grundlag. Utkasten har dock läckt ut till journalister och är tillgängliga på europeiska hemsidor.

– Det är ju helt orimligt att ha något hemligstämplat i Sverige och det sedan finns tillgängligt på Internet, säger Hamilton.

– Det finns en överdriven hemligstämpling. Oftast av saker som blir offentliga ändå.

Hamilton tycker att hemligstämpling och sekretess kan vara berättigad för att inte avslöja vad andra länder tycker i internationella förhandlingar.

Vad skyddar man genom att hemligstämpla det här utkastet till europakt?

– Ja, det vet inte jag. Det är för mig svårbegripligt.

TT begärde ut utkastet från EU-nämndens kansli och fick avslag med motiveringen att ett utlämnande kan "antas störa Sveriges mellanfolkliga förbindelser och på annat sätt skada Sverige".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.