Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Oro att regeringen sparar för mycket

Flera ekonomer befarar att regeringen blivit för sparsam. ”Det är viktigt att det blir en expansiv politik”, säger Jesper Hansson, prognoschef på Konjunkturinstitutet, inför budgeten.

Lars Calmfors, nyss avgången ordförande i regeringens finanspolitiska råd är inne på samma linje:

– Jag känner en viss oro för att man vill dra ner på reformambitionerna så mycket att man får en åtstramande effekt.

Calmfors anser att det kanske inte är läge för stora, bestående ökningar av statens utgifter, men att tillfälliga åtgärder kan vara motiverade.

– Infrastrukturinvesteringar har ju den karaktären, om man har en stock av inplanerade sådana projekt som man kan tidigarelägga. Jag tycker fortfarande att man kan göra satsningar på skola, forskning och utbildning, vård och äldreomsorg. Och blir det en rejäl kris kan man göra ett tillfälligt kommunstöd igen.

Även Swedbanks chefekonom Cecilia Hermansson anser att regeringen borde vara mer offensiv nu, även om det också kan finnas anledning till viss försiktighet.

Regeringen samlas för budgetförhandlingar på Harpsund på fredag. Finansminister Anders Borg ska då presentera sin syn på det ekonomiska läget och utrymmet för satsningar 2012. Han och statsminister Fredrik Reinfeldt har redan gjort klart att de vill vänta med tidigare aviserade skattesänkningar—det femte jobbskatteavdraget, höjd gräns för statlig skatt samt sänkt skatt för pensionärer. De skulle ha kostat cirka 17 miljarder att genomföra. Däremot vill de halvera restaurangmomsen,vilket kostar över fem miljarder nästa år.

Konjunkturinstitutet (KI) bedömde i juni att regeringen har utrymme för satsningar i budgeten på 30 miljarder. Trots finansoron under sommaren gör KI bedömningen att det utrymmet består.

– Vi tycker fortfarande att det finns ett visst utrymme för ofinansierade finanspolitiska åtgärder, det är bättre att använda utrymmet nu än senare, säger Jesper Hansson, prognoschef på KI.

Om regeringen dröjer med reformer, skattesänkningar eller satsningar, är risken att de kommer i ett läge när konjunkturen är på väg upp igen och då kan skada återhämtningen. Det är snarare nu efterfrågan behöver hjälp på traven, resonerar KI.

– Att Sverige ska vara den försiktigaste generalen kan slå åt fel håll, kan förvärra och försvåra återhämtningen, säger LO-ekonomen Lars Ernsäter.

– Att lägga buffert på buffert leder till en åtstramning och det är vi inte betjänta av.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.