Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Oro för splittrat EU

Sverige och andra icke-euroländer har hamnat vid sidan av i krisen. Euroländerna svetsas ihop allt mer, vilket frestar på i EU-samarbetet.

I dessa dagar pratas det mycket om "ins" och "outs" och EU27, EU17 och EU10 i Bryssel. Alltihop försök att beskriva euroländerna kontra de tio som står utanför valutasamarbetet.

För skillnaden mellan att vara med och inte har förstärkts under krisen. De numer 17 euroländerna har alltid haft egna möten på finansministernivå, men med tilltagande kris möts nu också euroledarna på toppmöten och särskilda lagförslag och tätare samarbeten mejslas ut enbart för dem.

Storbritanniens David Cameron har luftat sin oro för att frågor om inre marknaden, finanssystem och annat som berör alla, av rena farten också glider över till eurokretsen.

Herman Van Rompuy, ordförande för EU-ledarnas toppmöten, tycker att debatten ska avdramatiseras. Det är bara naturligt att de 17 måste reda ut sina problem gemensamt, anser han.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill också tona ned sprickan.

– Det har pratats för mycket om 17 kontra 27 och hur möten ska se ut, och för lite om det som är problemet, säger han.

I Reinfeldts analys är det inte euron som är problemet, utan misskötta statsfinanser, dålig konkurrenskraft och brist på strukturreformer samt en finanssektor som behöver förändras.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy gör en annan analys. Han driver på hårt för att euroländerna ska knytas ihop ännu mer, bli en kärntrupp som får gå före de andra och kanske till och med ha ett eget fördrag, vid sidan av EU:s. Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel talar om mer integration av de 17.

– Vi vill att de 27 medlemmarna ska vara basen. Vi vill vara konstruktiva och säkerställa att vi snarare kommer närmare deras samarbete och håller ihop EU, än att vi driver i sär, för det tror jag vore mycket olyckligt, säger Reinfeldt.

Finansminister Anders Borg har i höst tagit initiativ till att de tio icke-euroländerna träffas samtidigt som eurogruppen möts. Men Reinfeldt vill inte cementera någon spricka och planerar inte motsvarande i sin krets.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.