Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Oro för statlig filtrering av internet

Statens utredare i spelutredningen har enligt en internetleverantör väckt den kontroversiella frågan om att införa blockering av IP-adresser.

I statens direktiv till spelutredningen från i höstas står att reglering av spel ska bygga på ett licenssystem. Alla aktörer på den svenska spelmarknaden ”ska göra det med behöriga tillstånd, och aktörer utan tillstånd ska stängas ute”. Som en metod för detta nämns ”blockering av hemsidor”.

På fredagen uppger internetleverantören Bahnhof att utredaren Håkan Hallstedt i ett mejl aktualiserat frågan om IP-blockering, eller ”att filtrera internet”, som Bahnhofs vd Jon Karlung uttrycker det.

Karlung är mycket orolig för att staten ska ta till en sådan åtgärd för att reglera spelmarknaden. Det är mått och steg som vanligen förknippas med länder som Turkiet och Kina, framhåller han.

– Att strypa internet och den fria kommunikationen är naturligtvis fel väg att gå. Går förslaget igenom kommer dessutom en rad nya önskemål om nya ”oönskade” företeelser som ska censureras bort från medborgarna, säger Karlung i ett uttalande.

Enligt Bahnhofs pressmeddelande skriver Hallstedt så här i mejlet, som syftar till att upprätta kontakt med leverantören:

”Ett krav är att de aktörer som inte söker eller får en svensk licens ska stängas ute på ett effektivt sätt. Som i den senaste spelutredningen 2008 uppkommer därför frågan om IP-blockering.”

Utredningen ska vara färdig senast den 31 mars 2017. Därefter vidtar i vanlig ordning lagstiftningsprocessen med proposition och riksdagsbehandling.

DN har sökt Håkan Hallstedt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.