Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/oro-hos-swedbanks-kunder-efter-penningtvattsskandalen/

Ekonomi

Oro hos Swedbanks kunder efter penningtvättsskandalen

Foto: Magnus Hallgren

Turbulensen kring penningtvättsskandalen har skapat oro hos Swedbanks kunder. Nu har banken skickat ut ett meddelande till kunderna. 

– Vi har sett att frågorna från kunder har ökat i alla kanaler under de senaste veckorna, säger Swedbanks presschef Unni Jerndal.

Rätta artikel

Penningtvättsanklagelserna mot Swedbank har lämnat kunderna frågande. I ett meddelande skriver banken att kunderna kan känna sig trygga. 

– Vi kände att detta var ett sätt att tydliggöra för kunderna att de inte påverkas men också att vi ser och hör diskussionen där ute, säger Unni Jerndal. 

Det var i slutet på februari som Uppdrag granskning avslöjade misstänkt penningtvätt inom den svenska storbanken. 40 miljarder kronor ska ha slussats mellan bankernas kunder, enligt uppgifterna.

”En stor del av uppmärksamheten i media handlar om penningtvätt. Finansiell brottslighet är en global utmaning som vi alltid arbetar med att motverka. Förra året gjorde vi till exempel runt 5.000 anmälningar kring misstänkt penningtvätt i Sverige och Baltikum”, skriver banken i meddelandet. 

Enligt Unni Jerndal är det framför allt en viss typ av bankärenden som kunderna undrat över.  

Unni Jerndal Foto: Lars Hedelin

– Vi har sett att frågorna från kunder har ökat i alla kanaler under de senaste veckorna. Det har inkommit många frågor kring sparande och kring banken, säger hon.

I sviterna av skandalen har bankens vd Birgitte Bonnesen fått sparken och nyligen avgick även Swedbanks ordförande Lars Idermark.

I samband med uppgifterna om penningtvätt kunde DN avslöja att banken gett flera av de största ägarna förhandsinformation om Uppdrag gransknings uppgifter om misstänkt penningtvätt. Ekobrottsmyndigheten inledde en förundersökning om röjande av insiderinformation.

I samband med förundersökningen genomförde Swedbank en razzia på bankens huvudkontor i Sundbyberg. Då hamnade även den så kallade ”Grimstadrapporten” i fokus. Enligt Di visar rapporten på brister i arbetet mot penningtvätt i Estland. 

En ytterligare del i historien är finansmannen Bill Browders anmälan av Swedbank till flera svenska myndigheter. Visselblåsarens anklagelser gäller transaktioner för 1,6 miljarder kronor som gått till Swedbankkonton i Baltikum och Sverige. Den anmälan lades ner med hänvisning till att transaktionerna preskriberats. 

Unni Jerndal säger att banken arbetar varje dag med att upptäcka misstänkt penningtvätt. 

– Det är ett gediget arbete som pågår, säger hon. 

Läs även: 

Samarbetet mot penningtvätt utökas

Krisen i Swedbank: Detta har hänt