Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Oroligheter i Libyen får oljepriset att rusa

Oljepriset steg med över 1,75 procent på måndagen och ytterligare natten till tisdagen som ett svar på krisen i Libyen. Även dollarn och guldet steg markant då marknaden sökte sig säkra tillgångar.

Oron och våldsamheterna i Libyen pressar upp världsmarknadspriset på råolja.

– Det finns en rädsla för att länderna i regionen inte ska klara av att leverera olja till Europa. Det är ännu inte verklighet men rädslan driver upp priset, säger Ulf Svahn, vd på Svenska Petroleuminstitutet.

Det nya oljepriset låg på 104,39 dollar fatet kring lunchtid, rapporterar BBC. Det är det högsta priset sedan finanskrisen 2008. Tidigare på måndagsförmiddagen hoppade priset upp till över 105 dollar fatet.

På tisdagsmorgonen hade ett terminskontrakt för Brent-olja lyft med 1,42 dollar till 107,16 dollar per fat. Även dollarn och guldet – som investerare ser som en tillflyktsort i orostider – steg markant då marknaden sökte sig till säkra tillgångar.

Finansiella aktörers spekulerande i det stigande oljepriset eldar också på prisökningen.

Bensinpriset påverkas i det närmaste omedelbart när priset på råolja stiger så dyrare bensin och diesel är att vänta.

– Marknaden är global så naturligtvis stiger bensinpriset, särskilt om något av länderna inte längre kan leverera, säger Ulf Svahn.

Libyen är en stor leverantör av både gas och olja till framförallt den europeiska marknaden. Den europeiska marknadsandelen beräknas vara cirka 10 procent.

Tillsammans med Algeriet levererar Libyen 3,4 miljoner fat om dagen enligt fjolårets siffror.

Störst kund är Italien som köper ungefär en tredjedel av all olja och gas som Libyen exporterar.

Flera europeiska energibolag evakuerar nu personal från området.

Norska Statoil har stängt sitt kontor i huvudstaden Tripoli och skickat hem den personal som inte är lokal.

– Det är min uppfattning att de flesta oljefälten ligger långt från oroligheterna men oljan måste nå kusten för att kunna skeppas ut ur landet och då kommer krisområdet mycket närmare, säger Ulf Svahn.

Aktiekursen i det stora italienska energibolaget ENI, som är aktivt i Libyen, sjönk med 4,4 procent på förmiddagen.

Men råvarumarknaden oroar sig inte bara för krisen i Libyen. Att politiska oroligheter kan drabba både Iran och Saudiarabien gör oljemarknaderna nervösa.

– En eventuell dominoeffekt i övriga Mellanösternländer som Iran och Saudiarabien skulle få priset att stiga ytterligare, säger Ulf Svahn.

Saudiarabien och Iran är störst-, respektive näst störst oljeproducent inom oljesamarbetesorganisationen Opec.

Libyen står bara för två procent av världens oljeproduktion men oljan är avgörande för landets ekonomi. Oljeexporten står för 95 procent av exportintäckterna.

Höga oljepriser hotar den globala ekonomiska tillväxten och västvärlden står därför redo att börja använda sina oljereserver för att väga upp eventuella produktionsbortfall i Mellanöstern, enligt Fatih Birol, chefekonom på International Energy Agency (IEA), OECD-ländernas energirådgivare.

Hittills har oljeproducenter i Libyen meddelat att man stoppat oljeproduktion på cirka 100.000 fat råolja per dag, vilket motsvarar cirka 6 procent av den totala libyska oljeproduktionen.

– Oljepriset utgör en allvarlig risk för den globala ekonomiska återhämtningen, sade Fatih Birol på en konferens i Indonesien.

Han tillade att återhämtningen inte är särskilt stabil, särskilt inte i OECD-länderna.

IEA har mandat att begära att medlemsländer tar oljereserver i bruk om det uppstår nödsituationer som stör utbudet av olja väsentligt. Totalt förfogar IEA-länderna över 1,6 miljarder fat råolja i sina reserver.

Enligt Birol är Saudiarabien också redo att öka produktionen om det skulle uppstå större produktionsbortfall.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.