Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Orörd donation nu värd miljarder

Foto: Alamy

En anonym donation som gjordes 1928 och som nu vuxit sig 700 gånger större i nominellt värde väcker uppståndelse i Storbritannien.

För 85 år sedan startade en okänd person en stiftelse och donerade 500.000 pund. Under åren som gått har värdet på stiftelsens tillgångar ökat rejält till 350 miljoner pund eller drygt 3,5 miljarder svenska kronor.

Syftet med donationen var att pengarna skulle gå till att betala av statsskulden. Fast ett krav var att de först skulle användas när landet hade tillräckligt mycket pengar för att betala av hela sin statsskuld, rapporterar brittiska medier.

Den brittiska banken Barclays, som förvaltar pengarna, har i fyra års tid försökt att få tillstånd för att ge en del av dem till välgörande ändamål eller lämna över donationen till statskassan.

Men det måste godkännas av en domstol och en lösning har ännu inte kunnat nås.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.