Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Orosmolnet är arbetslösheten”

Regeringen släpper årets vårproposition som mest annonserar reformer som lanseras först vid årsskiftet. Vi ställde några frågor till Dagens Nyheters politiska kommentator Maria Crofts.

Vad signalerar den här budgeten?

Att det går bra för Sverige, att ekonomin är god. Det gör att man har råd med skattesänkningar.

Men innehållet börjar inte gälla nu utan först senare i år?

Ja, vårbudgeten innehåller färre och färre skarpa förslag som går igång direkt utan är en tilläggsbudget som gör det möjligt att ändra sådant som inte fungerat i höstens budget.

Finns det något bekymmersamt med den ljusa bilden av svensk ekonomi som målas upp?

Regeringen har ändrat prognoserna för nyckeltalen för svensk ekonomi. Tillväxten skruvas upp men arbetslösheten sjunker inte för vissa svaga grupper som nyanlända invandrare och det är mycket oroande. Det betyder att klyftorna ökar i Sverige. Dessutom får personer med högre löner ännu mer kvar eftersom skiktgränserna höjs. Pensionärernas skattesänkning är inte så stor.

Införs det för få reformer nu när svensk ekonomi är så god?

Det är oppositionens argument som tycker att man skulle satsa hela beloppet på vård, omsorg och skola istället för på ytterligare skattesänkningar. Flera experter tycker nu dessutom att det inte behövs sparas mer i ladorna nu som Anders Borg gör utan att det är dags att börja spendera.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.