Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 16:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/oscar-properties-kris-ar-bara-borjan/

Ekonomi

Dan Lucas: Oscar Properties kris är bara början

Lyxbostadsbyggaren Oscar Properties riskerar konkurs om de inte kan omsätta ett lån på nära en halv miljard kronor.

Bolaget har blivit ett offer för en affärsidé som inte längre fungerar - därför lär Oscar Properties öde drabba fler. 

Dan Lucas
Rätta artikel

Det är en väldigt tydlig varning som bostadsbyggarens revisorer kommer med. I en ”särskild revisorsupplysning” i årsredovisningen, skriver de att om Oscar Properties inte lyckas få en förlängning av ett obligationslån på 450 miljoner kronor i september, kan bolagets ”förmåga att fortsätta verksamheten” riskeras.

I klartext: Oscar Properties riskerar konkurs.

Oscar Properties har stora skulder, något DN har berättat om tidigare. Samtidigt har försäljningen rasat; från mellan 400 och 500 bostäder under toppåren 2015 och 2016 till 180 år 2017 och bara 79 i fjol. Samtidigt har antalet färdigställda bostäder stigit från 71 år 2017 till 754 i fjol.

Och det är just där skon klämmer för bostadsbyggare som koncentrerar sitt byggande till de dyraste orterna, som Stockholms- och Göteborgsregionerna. Bostäderna har blivit för dyra - det finns helt enkelt för få som har råd eller lust betala för dem.

Det gäller i synnerhet för Oscar Properties som har byggt lyxiga lägenheter som kostat 120.000 - 130.000 kronor per kvadratmeter. Snittpriset för begagnade lägenheter i centrala Stockholm ligger under 90.000 kronor kvadratmetern.

Dessutom har förutsättningarna för finansiering av byggandet ändrats. För bara några år sedan kunde en byggare komma till banken med kanske 20-30 procent förhandskontrakt tecknade och få lån till att bygga klart. Både byggaren och banken visste att samtliga lägenheter skulle vara sålda när det var dags för inflyttning.

Så ser det inte ut i dag. Nu är det snarast 80 procent förhandsteckning som gäller - om banken över huvud taget går med på att låna ut.

Och de potentiella köparna har också dragit öronen åt sig. Varför teckna sig för en lägenhet till ett fast pris när lägenheten vid inflyttning om två år är mindre värd än vad köparen måste betala?

Det här har lett till rättsliga tvister. DN har bland annat skrivit om byggaren SSM:s tvister med dussintals köpare som vill häva sina avtal eftersom byggaren har skjutit färdigställandet långt in i framtiden - allt medan priset på nybyggnationen pressas.

Den här affärsmodellen har nu fallit samman; att låta köparna stå för det mesta av risken fungerar inte längre. De som bygger bostadsrätter måste hitta fram till en annan balans av risk mellan byggare och kunder.  

Alla kommer inte att kunna klara av att ställa om. Om Oscar Properties går i konkurs eller ansöker om rekonstruktion - eller lyckas förlänga sitt obligationslån - vet vi inte än. Men räkna med att fler kommer att hamna i kris och att det blir färre bolag på denna marknad - och det inom ganska kort tid.