Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-29 03:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ostlanken-blir-an-dyrare-trafikverket-hoppas-spara-miljarder-med-jarnvag-pa-langa-broar/

EKONOMI

Ostlänken blir än dyrare – Trafikverket hoppas spara miljarder med järnväg på långa broar

Så här tänker sig Trafikverket att landets första så kallade landbro, med spåren på pelare, ska dra fram över Rickleån och golfbanan i Robertsfors i Västerbotten. Det blir en del av Norrbotniabanan och är ett enkelspår.
Grafik: Jenny Alvén, Foto: Trafikverket

Kostnadskrisen för den beslutade nya järnvägen Ostlänken har tilltagit. I en ny prognos har prislappen skrivits upp från 83 till 89 miljarder, enligt uppgifter till DN.

Samtidigt visar en ny rapport från Trafikverket att det finns flera miljarder att spara genom att lägga delar av rälsen i luften med en ny metod, på så kallade landbroar.

Den första planeras att byggas i Robertsfors i Västerbotten och blir 850 meter lång.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte

Läs gratis i 100 dagar!

Alla artiklar gratis i 100 dagar, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.