Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Östling på DN Debatt: Laglig skatteplanering får inte bli ett skällsord

Leif Östling, Svenskt näringslivs ordförande, skriver att han inte vill bli attackerad för något som ryms ”inom gällande regler, svensk lagstiftning och EU-rätt”.
Leif Östling, Svenskt näringslivs ordförande, skriver att han inte vill bli attackerad för något som ryms ”inom gällande regler, svensk lagstiftning och EU-rätt”. Other: Janerik Henriksson / TT

Leif Östling skriver på DN Debatt att han uttryckte sig ”klumpigt” när han i SVT:s ”Uppdrag granskning” gav sin syn på vad skatterna ger tillbaka. Ordföranden för Svenskt näringsliv ”ber om ursäkt för detta”, samtidigt som han värjer sig mot att skatteplanering ”förvandlas till ett skällsord”.

Den debatt som följt på Östlings uppmärksammade uttalanden betraktar huvudpersonen själv som sönderfallande i två delar: ”Min hantering av mina och familjens privata pengar och min syn på svensk skattepolitik.”

Vad gäller anklagelserna om otillbörlig skatteplanering framhåller Leif Östling att hans uppfattning är ”glasklar”:

”Den som anser att det är olämpligt att följa gällande regler och såväl svensk lagstiftning som EU-rätt bör föra den diskussionen på politisk nivå – inte attackera mig. För om det är olämpligt att följa lagen så måste det väl vara lagen som ska ändras först, inte beteendet”, skriver Östling bland annat. Han menar att skatteplanering där inget lagbrott är inblandat ”inte får förvandlas till ett skällsord”.

Svenskt näringslivs ordförande uppger att han under åren 2010 till 2016 betalat in 83 miljoner kronor i inkomstskatt och 23 miljoner i kapitalskatt, vilket han nämner ”utan att försöka framstå i god dager”. Leif Östling ser uppgiften i stället som ”en viktig ingång” till hur han uppfattar svensk skattepolitik, samtidigt som han ber om ursäkt för det han kallar sitt ”klumpiga” uttalande för SVT:s ”Uppdrag granskning”, då han ifrågasatte vad han fått ut av sina stora skatteinbetalningar.

”Land ska inte bara med lag utan också med skatt byggas”, skriver Leif Östling och framhåller att den synen har han haft med sig sedan ungdomen, då han var aktiv i Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU:

”Vi behöver en skattefinansierad välfärd i form av sjukvård, utbildning, samhällsskydd och ett starkt socialt skyddsnät när hälsan sviker eller jobbet upphör. Att skatten är progressiv är en självklarhet. Bara på så sätt kan ett samhälle hållas ihop”, heter det i Östlings artikel, som han avslutar med en förhoppning om att ”den viktiga diskussionen om skatterätt och EU:s principer om fri rörlighet ska kunna föras utan att skymmas av min person”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.