Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 11:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ostra-eu-starkt-beroende-av-rysk-gas-for-el-och-varme/

EKONOMI

Östra EU starkt beroende av rysk gas för el och värme

De flesta länder i östra EU – från Finland i norr till Grekland i söder – är starkt beroende av rysk naturgas. På medellång sikt kan därför ett minskat gasflöde orsaka problem för vissa länder. Men i ett längre perspektiv kan förloraren i stället vara Ryssland.

Minnena av långa strömavbrott, stillastående gasbussar och bitande kyla inomhus är fortfarande färska i länder som Polen och Bulgarien, där ett bråk om gaspriser mellan Ryssland och Ukraina ledde till ett stopp i det ryska gasflödet under ett par veckor vintern 2009.

Omkring 15 EU-länder fick under dessa veckor svårt med elförsörjningen och uppvärmningen av bostäder. Enbart i Polen frös ett tiotal människor ihjäl.

Nu är det snart sommar och ett gasstopp lär därför inte få lika dramatiska konsekvenser – åtminstone inte på kort sikt. Men omkring en tredjedel av EU:s totala naturgasimport kommer från Ryssland, och cirka 15 procent passerar genom de gasledningar i Ukraina som byggdes under Sovjettiden. Om Ryssland stoppar flödet till Ukraina måste det energibehovet tillfredsställas på något sätt.

Enbart EU:s ekonomiska draglok Tyskland får i dag en tredjedel av sin gas och olja från Ryssland. Sårbarheten är ännu större i länder som Slovakien, Tjeckien, Polen, Ungern och Grekland.

Men enligt en rapport från i mars i år som Ceps (Centre for European Policy Studies) tagit fram är det Ryssland som har mest att förlora om gaskonflikten blir långvarig. 53 procent av Rysslands gasexport går i dag till EU, vilket motsvarar intäkter på 168 miljarder kronor per år.

Rapportförfattarna menar att EU i dag är bättre förberett för ett stopp i gasförsörjningen än för fyra år sedan. Lagren är välfyllda efter en mild vinter, och mycket talar för att det finns möjligheter att ”skicka tillbaka” gas till Ukraina vid behov.

Om relationerna med Ryssland förvärras ytterligare kan EU också troligen snabbt köpa mer gas av exempelvis Norge och Algeriet. När hösten och vintern närmar sig kan dock situationen bli mer komplicerad om gasflödet då fortfarande är stoppat.