Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 04:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/otydligt-vad-som-galler-pa-sommarens-brollopsfester/

Ekonomi

Otydligt vad som gäller på sommarens bröllopsfester

Hur många gäster får det egentligen vara på sommarens bröllop? DN:s rundringning visar att anläggningar tolkat regler och råd olika.
Hur många gäster får det egentligen vara på sommarens bröllop? DN:s rundringning visar att anläggningar tolkat regler och råd olika. Foto: Magnus Hallgren

Följa råd och rekommendationer – och gå miste om intäkter. Eller ta emot stora sällskap, men potentiellt riskera både gästers och personalens hälsa. I sommar står landets hotell- och konferensanläggningar inför ett svårt val. Och reglerna verkar vara svårtolkade.

En sak är tydlig: allmänna sammankomster med över 50 deltagare är förbjudna. Resten är inte lika glasklart. Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer bör även större sociala sammanhang som dop, fester, bröllop och begravningar undvikas. Samtidigt finns ingen lagstadgad gräns för privata arrangemang.

En rundringning som DN gjort visar att konferensanläggningar och festlokaler runt om i landet tolkar begränsningen och FHM:s rekommendationer olika.

På Rånäs slott, en populär plats för bröllop utanför Stockholm, hade man innan coronakrisen nära 30 inbokade sommarbröllop. Nu kvarstår bara två, där antalet gäster blir runt 40 på vardera. Det är hälften så många som det brukar vara. 

Vi får tacka nej till många, men i längden hoppas vi att det lönar sig.

– Det är hårt eftersom vi är en så drabbad bransch. Samtidigt är det vi själva som har satt den gränsen för att vi vill att människor ska känna sig trygga, säger Ulf Wisell, vd på Rånäs slott.

– Det är en svår balansgång. Vi får tacka nej till många, men i längden hoppas vi att det lönar sig.

På vissa anläggningar har man satt ett tak på 50 gäster på just bröllop med hänvisning till att det på dansgolvet blir ett stort sällskap där det kan uppstå trängsel. Andra har tolkat det som att det inte finns några begränsningar av antalet besökare – så länge trängsel undviks. Även ansvarsfördelningen tolkas olika. En del konferensanläggningar ser det som brudparets lott att slutgiltigt avgöra om festen bör hållas, medan andra själva tar på sig det ansvaret.

Läs mer: 60-årsfesten som blev ”Coronans ground zero” 

Branschorganisationen Visita vittnar om att de fått många frågor om vilka regler som gäller för privata fester från sina medlemmar.

– Det är vanligt att de ställer frågor om man får ha fler än 50 gäster, hur långt det måste vara mellan gästerna och om det är tillåtet att arrangera bröllopsmiddagar, säger Stefan Lundin, chefsjurist på Visita.

Om tolkningarna skiljer sig åt mellan olika aktörer kan regler och råd behöva förtydligas, säger Marcus Björklund, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Skåne, som tillsammans med andra länsstyrelser fått i uppdrag att följa efterlevnaden av rekommendationerna under sommaren. 

Ja eller nej?
Ja eller nej? Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Ser man att efterlevnaden helt och hållet sjunker så kan det vara så att regeringen och Folkhälsomyndigheten behöver skärpa reglerna så som man har gjort i många andra länder. Det är det som är syftet med att vi samlar in den här informationen, att ge underlag för att kunna fatta sådana beslut, säger han.

Inom de religiösa samfunden är reglerna desto mer tydliga. En vigsel räknas som en allmän sammankomst och därför får antalet närvarande bara vara 50. Även om den sker utomhus.

– Det är jättetråkigt, men nu är det så här. Det vore ju förfärligt om något så härligt som ett bröllop leder till att människor blir sjuka, säger Cristina Grenholm, präst och kyrkosekreterare vid kyrkokansliet i Uppsala.

– Om någon skulle be mig om råd så skulle jag säga gör det mindre, dela med er på det sätt ni kan och fira ordentligt när vi inte behöver tänka på annat än att fira, säger hon.

Läs mer: Har Folkhälsomyndighetens kommunikation förvärrat krisen?

Läs mer: Det här vet vi om det nya coronaviruset 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt