Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ovanligt billiga solresor efter värmeböljan

Foto: Esko Jämsä

Trots högsommarvärmen i nästan hela Sverige har resebranschens försäljning gått ungefär som vanligt. Men de högre temperaturerna har följts av tillfälligt lägre efterfrågan vilket i sin tur lett till ovanligt låga reapriser på sista minuten-resor.

– Resor går åt snabbare vid dåligt väder på sommaren och det finns fler resor när det är sol. Vädrets påverkan utslaget på ett år är marginell, men just nu finns det fler sista minuten-resor, säger Ann-Sofie Olsson på Apollos pressjour.

På resebolagens sajter annonseras snabba avresor för ett par hundralappar och för en bra bit under tvåtusen kronor kan man få veckolånga hotellvistelser på soliga semesterorter i södra Europa. De sista försommarresorna reas alltid ut mot slutet av perioden, men i år är priserna ovanligt låga enligt resebolagen. 

– Det är klart att vädret påverkar priserna åt ena eller andra hållet. Ju längre perioder med fint väder desto mer pressad blir marknaden å ena sidan, men det som är positivt med vackert väder för oss är att människor vänjer sig vid hur skönt det är och mycket vill ha mer, säger Solresors pressansvariga Torbjörn Lehmann.

Charlotte Hallencreutz, informatör på Ving, uppger att resebolaget sålt omkring 95 procent av sina resor hittills i maj. Tre fjärdedelar av sommarresorna är också redan slut, vilket är tio procent mer än vid samma tid förra året.

– Vi tror att det just beror på att det förra sommaren inte var så bra väder. Då vet vi att många människor bestämmer sig för att säkra upp sina soliga dagar nästa sommar i stället, säger Charlotte Hallencreutz.

– Vädret påverkar oss inte så jättemycket så här års, det är så mycket annat som händer med påsk, pingst och annat kring maj. Men det är klart att om det skulle vara väldigt regnigt, skulle också trycket vara hårdare, säger Charlotte Hallencreutz.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.