Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Oväntad inbromsning för industrin

Svensk industri växer bra. Men farten avtog mer än väntat i januari, enligt inköpschefsindex. Även i Tyskland och eurozonen syns samma trend.

Inköpschefsindex, som speglar konjunkturen inom industrin, föll till 55,5 i januari. I december låg det på 56,0.

Nedgången var oväntad, enligt en Reuters-enkät.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson betonar dock i en kommentar att inköpschefsindex trots den lägre nivån ligger inom det spann på 51,0–56,5 där det har legat de gångna tre åren.

”Huvudscenariot är att återhämtningen fortsätter i år, medan turbulensen på marknaden utgör en risk på nedåtsidan”, skriver han i en kommentar.

Motsvarande inköpschefsindex för industrin i Tyskland sjönk till 52,3 i januari, den lägsta nivån på tre månader. Det kan jämföras med 53,2 i december.

Även inköpschefsindex för eurozonens industri sjönk till 52,3, från 53,2 i december. Nedgången låg i linje med en preliminär beräkning.

Fallet för det svenska inköpschefsindexet drevs av lägre indextal för orderingång och produktion, enligt Swedbank och Silf, som tar fram index. Men siffrorna ligger i tillväxtzonen med marginal, tillägger de.

Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt inom industrin.

”Industrikonjunkturen har inlett året positivt med en stadig tillväxttakt, stigande efterfrågan och optimistiska produktionsplaner. Mot detta ställs dock fallande rå- och insatsvarupriser”, skriver Swedbank och Silf.

Delindex för rå- och insatsvaror föll från 42,7 till 40,6.

”Återigen var nedgången bred och ett tremånaders glidande medelvärde ger än så länge inget tecken på ett stigande kostnadstryck”, skriver Swedbank och Silf.

De tillägger att nyanställningsbehovet fortsätter att stiga. För januari var delindex för sysselsättningen 54,7, en uppgång med 1,5 indexenheter från december.

Fakta: Månatligt index på hög nivå

Inköpschefsindex bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin. Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt inom industrin.

Det publiceras första vardagen varje månad och tas fram i ett samarbete mellan Swedbank och Silf.

Bortsett från decembernivån på 56,0 är januarinivån på 55,5 den högsta sedan början av 2014.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.