Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Oväntat svag BNP-siffra från USA

USA:s ekonomi växte med 2,8 procent under fjärde kvartalet 2010, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement. Det kan jämföras med en preliminär beräkning av BNP-tillväxten på 3,2 procent.

Analytiker hade i snitt räknat med en uppräkning av BNP-tillväxten till 3,3 procent, enligt en Reuters-enkät.

USA:s obligationsräntor steg marginellt efter fredagens BNP-siffror, medan dollarn tappade något mot euron och yenen.

Bakom den lägre tillväxtsiffran låg en oväntat stor inbromsning i offentliga investeringar och en lägre konsumtionen än väntat under fjolårets sista tre månader.

De offentliga investeringarna under kvartalet föll 1,5 procent, vilket kan jämföras med den tidigare beräknade nedgången på 0,6 procent. Konsumtionen, som står för två tredjedelar av USA:s ekonomi, växte med 4,1 procent under kvartalet enligt de reviderade siffrorna. Tidigare hade konsumtionsökningen under kvartalet beräknats till 4,4 procent.

Den sänkta tillväxtsiffran för fjärde kvartalet innebär att tillväxten för hela 2010 stannar på 2,8 procent, inte 2,9 procent, vilket var den preliminära beräkningen.

Under tredje kvartalet 2010 uppgick tillväxten i USA till 2,6 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.