Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-01 04:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/over-100-000-fler-arbetslosa-i-ar/

Ekonomi

Över 100.000 fler arbetslösa i år

Foto: Jessica Gow/TT

Arbetslösheten har stigit från 7 till 9,1 procent under det senaste året, visar Arbetsförmedlingens månadsstatistik för augusti. Under slutet av augusti var 475.000 personer inskrivna arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Arbetslösheten bland unga uppgår till 13,3 procent.

Totalt är det 126.000 fler personer som under slutet av augusti var inskrivna arbetslösa jämfört med samma period förra året. Trots den höga arbetslösheten ökar antalet som lämnar Arbetsförmedlingen för jobb och studier.

– Det visar att arbetsmarknaden börjar komma igång. Samtidigt ser vi en tudelning, de som får jobb är i huvudsak personer som blev arbetslösa under pandemin och som har gymnasieutbildning, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Det är särskilt ungdomsarbetslösheten som har ökat under det senaste året, från 8,9 procent till 13,3 procent på ett år. Samtidigt är siffran över antalet unga som lämnade Arbetsförmedlingen för jobb eller studier högre än förra året.

– En orsak är att det har tagits fram fler utbildningsplatser. Dessutom tenderar fler att studera när konjunkturen viker, det har vi sett i tidigare kriser. Nu är det en bra tidpunkt att kompetensutveckla sig så att man är redo när det vänder, säger Annika Sundén i pressmeddelandet.

Arbetslösheten har under det senaste året ökat i samtliga län. Högst är arbetslösheten i Södermanland och Skånes län, där arbetslösheten uppgår till 11,8 respektive 11,4 procent. Lägst var arbetslösheten på Gotland, 6,8 procent.

Allra högst är arbetslösheten, 21,5 procent, inom gruppen utrikes födda. Det är en ökning från 19,2 procent samma period förra året. Ökningen är dock relativt sett större inom gruppen inrikes födda, där arbetslösheten gått från 3,8 procent till 5,6 procent.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt