Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Över 100 bolag slåss om spelarnas pengar när marknaden öppnas för nya bolag

Snart börjar Lotteriinspektionen arbetet med att behandla licensansökningar från spelbolag som vill verka på den svenska marknaden.
Snart börjar Lotteriinspektionen arbetet med att behandla licensansökningar från spelbolag som vill verka på den svenska marknaden. Foto: Jan-Erik Henriksson/TT

Fler än 100 spelbolag kommer att söka licens den svenska spelmarknaden när nya regler träder i kraft. 

Det tror spelindustrikonsult Ismail Vali. 

Marknaden har varit ”Vilda Västern”, menar han, nu ska den styras upp. 

På onsdag börjar Lotteriinspektionen (blivande Spelmyndigheten) arbetet med att behandla licensansökningar från de spelbolag som från och med den 1 januari vill verka på den svenska marknaden. 

Intresset ser ut att bli stort. 

Lotteriinspektionen har talat om 50-70 ansökningar, men Ismail Vali vid konsultbolaget iGaming Leaders, med lång erfarenhet av både den svenska och utländska spelmarknaden, spår att antalet blir större än så. Han tror att det kommer att överstiga 100.

– 530 bolag har onlinecasino i Sverige i dag och 350 stycken anordnar sportspel. Alla gör vinst och många kommer att vilja fortsätta tjäna pengar på den svenska marknaden. Ser man det i det perspektivet är 100 licenser en låg siffra, säger Vali.

Han tror att marknaden efter några år kommer att stabilisera sig, att det kommer att genomföras fusioner och att antalet bolag på den svenska marknaden kommer att ligga mellan 50 och 100.

Licensen, som gäller i fem år, kostar 400.000 kronor att söka. Vali säger att den i jämförelse med många andra länder låga summan kommer att locka mindre bolag att söka. Däremot är han inte säker på att alla kommer att utnyttja licensen, även om man får den.

– Det beror på vilka regler som myndigheterna kommer att sätta upp. Dessa är ju inte helt klara än, säger Vali, som arbetat för flera stora onlinespelbolag.

Omregleringen, som träder i kraft den 1 januari, innebär att alla bolag som vill verka på den svenska marknaden måste ha licens, betala 18 procent i skatt och följa vissa regler när det gäller till exempel spelutbud och kundansvar.

Vali menar att omregleringen av den svenska spelmarknaden är nödvändig och att lagstiftningen är genomarbetad, men anser att en nyckel till att den ska fungera är att Spelmyndigheten har förmåga att övervaka att reglerna följs.

– Det som oroar mig är att Lotterinspektionen inte förklarat hur man kommer att övervaka systemet. När Sverige nu satt spelreglerna för den här marknaden måste man också berätta för jättar som Google och Youtube att om de vidarebefordrar länkar för olicensierade utlandsbolag kommer de att bli straffade. Det här har gjorts i en rad andra länder, bland annat USA, säger Vali och menar att om Sverige inte lyckas ha denna kontroll kommer oseriösa aktörer snabbt komma tillbaka.

– Generellt sett är spelbranschen ingen ”snygg” verksamhet och företag kommer att utnyttja dig om du visar svaghet, säger Vali, som menar att förutsättningen för ett väl fungerande system är spelbolagen och myndigheterna arbetar tillsammans.

Den svenska marknaden omsatte 22,6 miljarder kronor år 2017 och är den mest attraktiva av de nordiska, vilket Vali menar beror på att den varit dåligt reglerad och att situationen påmint om Vilda västern. Sedan flera år tillbaka översköljs tv-tittare av spelreklam, vilken även Vali upplever som påträngande.

– När jag besöker Stockholm känner jag mig som jag är i Las Vegas. Med den nya lagstiftningen tror jag att vi kommer att se att det blir mindre tv-reklam och bara från de stora och seriösa aktörerna, säger han.

På Lotteriinspektionen arbetas det nu för högtryck. Myndigheten har anställt ett 20-tal personer för att klara av arbetet med licenserna. Enligt uppgift till DN har flera av de bolag som velat boka besök hos myndigheten för att skaffa sig information inte kunnat beredas denna möjlighet.

Presschefen My Hamrén bekräftar det stora intresset:

– Det kommer förfrågningar från hela världen och från aktörer som inte är särskilt kända i Sverige. Sedan är det ju inte säkert att alla dessa kommer att söka licens, säger hon.

Myndigheten har uppmanat sökande att skynda på med sina ansökningar om man vill vara säker på att ha sin licens klar den 1 januari, men Hamrén betonar att det också är viktigt att bolagen är noggranna när man fyller i sina ansökningar.

Inför omregleringen kommer Spelmyndigheten även att anställa en samordnare i matchfixningsfrågor. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.