Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Över 200 svenska bolag och personer identifierade i Paradisläckan

02:12. Paradisläckan består av 1,4 terabyte med uppgifter som läckts till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung. En stor del av dokumenten kommer från juristbyrån Appleby och visar hur rika privatpersoner och stora multinationella företag undviker skatt genom avancerade upplägg i skatteparadis.

Skatteverket har hittills hittat 216 svenska bolag och privatpersoner i sin granskning av Paradisläckan.

Arbetet med att hitta fler fortsätter.

Paradisläckan i fjol visade hur tiotusentals företag och mycket rika privatpersoner minskade eller till och med helt undkom skatt i sina hemländer genom komplicerade upplägg.

När uppgifter började publicerasvia det internationella journalistnätverket ICIJ i november framgick det att närmare 1.200 svenskar fanns bland dokumenten. Det ska undertrykas att enbart för att en person eller ett bolag finns på listan är det i sig inte ett bevis för att det begåtts ett skattebrott.

Skatteverket har dock identiferat 216 bolag och personer, men verket är än så länge i en insamlingsfas, så den siffran kan mycket väl komma att öka.

– Det vi har sett i Paradisläckan och som skiljer den från andra läckor är inte så mycket information om att här finns ett konto med pengar, eller här finns en fond som ger avkastning, säger Charlotta Wesslau, sektionschef på Skatteverket.

– Utan vad vi ser här är tips på bolagsskontruktioner. Och en bolagskonstruktion är i sig aldrig olaglig, tillägger hon.

Det Skatteverket gör är därför att studera penningflödet mellan bolagen i konstruktionerna, eller mellan bolagen och privatpersoner, för att se om dessa flöden har beskattats rätt.

– Vi försöker kartlägga vad som har hänt och baserat på det fattar vi antingen ett beslut –  eller så landar vi i att det inte har skett någon skatteundandragande som strider mot vare sig skatterätten eller annan ekonomisk brottslighet, säger wesslau

Ni räknar med att det här arbetet kommer att pågå under hela 2018?

– Absolut.

Men Skatteverket vill också samverka med andra myndigheter för att granska inte enbart företagen och personerna som genom dessa upplägg kan undandra sig skatt, utan också de företag som hjälper dem. De kan handla om revisorer eller advokatbyråer som föreslår skatteupplägg "som gränsar till det brottsliga".

Läs också: Svenskt Näringslivs ordförande: Vad fan får jag?

Just i Paradisläckan var det flera stora juristfirmor som skapade de konstruktioner som användes för att minska skatten. En av dessa var Londonbaserade Appleby som var just källan till det läckta dokumenten.

– Det är som är det nya med den här läckan - att här kan vi se om vi kan förebygga uppkomst av den här typen av rådgivning, säger Wesslau.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.