Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 11:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/over-2000-foretag-i-konkurs-i-april/

Ekonomi

Över 2.000 företag i konkurs i april

MQ gick nyligen i konkurs.
MQ gick nyligen i konkurs. Foto: Jessica Gow/TT

Konkurserna har ökat kraftigt sedan coronautbrottet, visar statistik från april. 

– Det är extrema siffror. Många företag kämpar för att överleva just nu. Vi står mitt i en allvarlig ekonomisk kris och konkurssiffrorna är skräcksiffror, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

Den första veckan i april gick 235 svenska företag i konkurs. Den sista veckan samma månad var antalet 833 stycken, enligt Stockholms handelskammare som använt statistik från SCB. 

– Det handlar om många företag som går omkull och kan därmed inte anställa nu, och kan inte heller anställa när det här vänder, säger Stefan Westerberg.

Totalt uppgick antalet konkurser i april till 2.092 stycken. Det är fyra gånger fler än under en vanlig månad de senaste 20 åren, och 214 procent fler än april i fjol. 

Konkurser får konsekvenser på arbetsmarknaden på lång sikt, enligt Stefan Westerberg. 

– Det är ett bevis på att vi får se en förstörelse av infrastruktur för jobbtillväxt, säger han. 

Stefan Westerberg
Stefan Westerberg Foto: Linnéa Carlsson/Stockholms handelskammare

Hårdast drabbat är hotell- och restaurangbranschen, där antalet konkurser var 464 procent fler än samma månad i fjol. Men spannet är brett. 

– Det är svårt att prata om någon bransch som inte har eller kommer att drabbas, säger Stefan Westerberg. 

I de tre storstadsregionerna sticker Skåne ut – där ökade antalet konkurser med 360 procent jämfört med april i fjol. I Stockholms län var ökningen 185 procent och i Västra Götaland 175 procent. Däremot är Västra Götaland hårdast drabbat av de tre sett till ökningen av antalet anställda som drabbats, från 238 personer som arbetade på ett företag som gick i konkurs i april i fjol till 2887 personer i år. 

I förra veckan presenterades ett nytt omställningsstöd där företag kan få statligt stöd för att ställa om verksamheten under krisen, som ska vara på plats senast den första juli i år. Stefan Westerberg välkomnar förslaget men hade velat se att det träder i kraft tidigare. 

– Det är långt kvar till dess. Det som har kommit är bra eftersom det ger möjlighet för företag att övervintra, men vi tycker att den första juli är långt borta och kan riskera ännu fler konkurser, säger han. 

Stödet ger ekonomisk kompensation retroaktivt för månaderna mars och april. Stefan Westerberg anser att det är nödvändigt att återkomma med ytterligare insatser. 

– Vi ser inte att coronakrisens ekonomiska följder slutar här och nu, och att det därför finns anledning att återkomma med ytterligare insatser, säger Stefan Westerberg. 

Läs mer: Nya möjligheter för varslade inom hotellbranschen