Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Över 50 fall av fusk på högskoleprovet 2016

16:36. Fängelse eller dagsböter. Det kan bli straffet för de som fuskade på höstens högskoleprov.

Universitets- och högskolerådet (UHR) har upptäckt 51 fall av fusk vid höstens högskoleprov. Det innebär att de personerna stängs av från de kommande fyra provtillfällena.

Sammanlagt 51 personer har upptäckts fuska under höstens högskoleprov. Genom små dolda kameror och hörsnäckor misstänks fuskarna ha fått resultatet under provets gång. Nu kan polisanmälan och fängelse vänta.

Personerna som fuskat kommer att stängas av från de fyra kommande provtillfällen, och deras provresultat kommer inte att godkännas. Höstens prov är det första där fuskarna dessutom kan bestraffas.

Läs mer: Fusk på årets högskoleprov

– Vi kommer nu att göra en utredning och eventuell polisanmälan, säger Tuula Kuosmanen, som ansvarar för högskoleprovet på Universitets- och högskolerådet, UHR. En fällande dom kan ge dagsböter eller sex månaders fängelse.

Enligt tips och källor till UHR får fuskarna en liten kamera som kan fästas i knapphålet eller på glasögonbågar av en leverantör. Provet fotas av och skickas till leverantören och provtagaren får information om provet i en liten hörsnäcka.

– Leverantörerna är väldigt duktiga personer som gjort högskoleprovet många gånger och vet hur det är upplagt, säger Tuula Kuosmanen.

UHR har inget sätt att komma åt själva leverantörerna juridiskt, men hoppas att polisen kan få upp ögonen för dem, när de börjar polisanmäla provtagare som fuskat. Mellan 30.000 och 100.000 kronor uppskattas fuskarna betala för sina resultat.

Läs också: Så ska fusket på högskoleprovet stoppas

Personerna ska ha avslöjats då UHR gjorde fyra olika varianter på det avslutande provpasset.

– Det är samma frågor men kommer i olika ordning. Då kunde vi se fall med avvikande svarsmönster, säger Tuula Kuosmanen.

I våras skickade UHR en skrivelse till regeringen med ett antal förslag om att försvåra för fuskarna. Utöver att man nu kan blir avstängd från att ta provet i två år, få dagsböter eller fängelse, ville UHR få möjligheten att kroppsvisitera misstänkta fuskare eller att använda teknikstörande utrustning under provet. De förslagen utreds fortfarande.

– Den bollen ligger hos regeringen. I dag är det kriminalvården och försvarsmakten som använder teknikstörande utrustning, så det är en ganska långtgående åtgärd, säger Tuula Kuosmanen.

Trots åtgärderna har UHR upptäckt lika många fuskare den här hösten som förra, men från UHR:s sida hoppas man att de nya bestraffningarna kommer få en avskräckande effekt i framtiden.

Testa dig själv: Högskoleprovets ordförståelse 2016

Fakta.Här fanns fuskarna

Ungefär 55.000 personer skrev högskoleprovet i slutet av oktober. På tre provorter, Stockholm, Göteborg och Lund, fick olika provlokaler olika varianter av provet.

Bland fuskarna kan man se att de presterat väldigt högt på de delar som inte bytts ut och väldigt lågt på den som ändrats – något som är statistiskt extremt osannolikt, enligt UHR. I Linköping togs en fuskare på bar gärning.

Upptäckta fall av fusk:

Stockholm: 37

Lund: 9

Göteborg: 4

Linköping: 1

Källa: UHR

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.