Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 03:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/over-halften-av-alla-unga-oroar-sig-over-boendet/

Ekonomi

Över hälften av alla unga oroar sig över boendet

Foto: Hampus Andersson

Få hyresrätter och höga bostadspriser gör det svårt för unga att få eget boende. En ny undersökning visar att många unga känner oro inför sin boendesituation. 

Rätta artikel

Bristen på bostäder slår hårt mot unga. I en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank framgår det att 57 procent av personer i åldern 18–24 år känner sig osäkra på sin bostadssituation. 

– Det är många unga som är oroliga för hur de ska lösa sitt framtida boende, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank. 

Oron för boendet minskar med åldern. Bland personer i åldrarna 55-64 år är det bara 22 procent som känner oro inför boendet. 

Med en månadslön på mellan 20.000-30.000 kronor går det att få lån till en 35 kvadratmeter stor lägenhet utanför Stockholm, Göteborg och Malmö. Men samtidigt krävs då en kontantinsats på 100.000-300.000 kronor. Det är pengar som kan vara svåra att spara ihop. 

Arturo Arques anser att det, snarare än det nya amorteringskravet som infördes den 1 mars 2018, som är svårigheten när unga ska in på bostadsmarknaden. 

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

– Många tror att det är det nya amorteringskravet som är problemet. Det är det inte, säger han. 

Samtidigt säger han att kravet på kontantinsats finns för att folk inte ska bli för högt skuldsatta. Detta kan vara särskilt känsligt för unga, som oftare förändrar sin livssituation. I undersökningen framgår att en tredjedel av unga mellan 18-24 år förhindras förändra sin livssituation på grund av boendet. Nära hälften av dem önskar flytta hemifrån.

– Det är viktigt att ge tips och råd till unga, som exempel att det är bra att ställa sig i bostadskö för en hyresrätt, kontakta fastighetsägare själv, börja spara när du börjar jobba och hyr något tillsammans med en kompis. Det finns olika vägar även om situationen kan kännas tung, säger Arturo Arques. 

Av personerna som svarat att de vill förändra sin livssituation är den vanligaste anledningen över ålderspannet en önskan om att flytta till en större bostad. Det anger 41 procent. Vidare svarar 42 procent av bostadsägarna att de sparat ihop till kontantinsatsen. 

Arturo Arques anser att de höga bostadspriserna är ett resultat av en aggressiv penningpolitik där det länge varit billigt att låna. 

– Om bostadspriserna hade stigit i takt med lönerna hade vi inte haft de här problemen vi har i dag, säger han. 

Och det är inte en åtgärd som kommer lösa problemet, enligt Arturo Arques. 

– Jag tycker det är bra att politikerna ser över hela beskattningen. Vi behöver titta på fastighetsavgiften, ränteavdrag och allt annat. Allt hänger ihop, säger han. 

Samtidigt som skuldsättningen ökat betalar många hushåll mindre i dag än för tio år sedan. 

– Hushållen har fått högre inkomster och lägre skatt. Det har gjort att man fått mer klirr i kassan. Det tillsammans med lägre bolåneräntor har gjort att hushållen har kunnat betala de här priserna, säger Arturo Arques. 

Även SBAB har undersökt hur unga ser på sin boendesituation. Claudia Wörmann, boendeekonom vid SBAB, säger att allt fler förstagångköpare får hjälp med att köpa sin första bostad. 

– Kvar finns den grupp som inte har välbeställda föräldrar. Ytterst är det en segregerande situation där man allt mer hänvisas till att lösa det själv, säger hon. 

– Utan kontanter eller kontakter kan man känna sig ganska uppgiven, tillägger Claudia Wörmann.