Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 05:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/over-halften-av-dodsolyckorna-skedde-inom-byggsektorn/

Ekonomi

Över hälften av dödsolyckorna skedde inom byggsektorn

Över hälften av de som har dött i arbetsplatsolyckor hittills i år jobbade inom byggsektorn.
Över hälften av de som har dött i arbetsplatsolyckor hittills i år jobbade inom byggsektorn. Foto: Roger Turesson

De senaste tio åren har nära 100 svenska byggarbetare dött på jobbet. Och inget tyder på en förbättring. I år har i snitt mer än en person i månaden dött på landets byggen.
– Hade det handlat om någon annan yrkeskategori tror jag att man hade tillsatt en kriskommission för länge sedan, säger Johan Lindholm, förbundsordförande för fackförbundet Byggnads.

Dödsolyckorna totalt sjönk men byggindustrin står för över hälften av dem, visar statistik från årets första sex månader som summerats av Arbetsmiljöverket. En förklaring till den höga andelen skulle kunna ligga i att byggindustrin, till skillnad från många andra verksamheter, inte stått still under våren. Men det vore att förenkla verkligheten, tycker Berndt Jonsson, nationell samordnare av arbetsmiljöfrågor vid Byggföretagen.

– Det finns andra branscher som också rullat på utan att ha sådana dödstal. Till exempel den gröna näringen, som också räknas som en högriskbransch, säger han.

De senaste tio åren har mellan fem och fjorton personer årligen fått sätta livet till på landets byggen. Flera aktörer har tagit initiativ till åtgärder som ska sätta stopp för olyckorna. Byggnadsföretagen har till exempel tagit fram en säkerhetsintroduktion som blir obligatorisk nästa år och skapat en säkerhetspark där arbetslag kan träna på att minska riskerna.

– Allt arbete som görs för att säkerställa att människor kan komma hem från jobbet är bra. Det här måste vi gemensamt hjälpas åt med. Men som siffrorna ser ut nu har det inte hänt tillräckligt, säger Johan Lindholm.

”Som det är i dag kastar man det här emellan sig och ingen tar fullt ansvar. Men huvudentreprenören ska inte kunna skylla på ett, två, tre, fyra eller fem i leden av underentreprenörer. Det är en fruktansvärd brist”, säger fackförbundet Byggnads ordförande Johan Lindholm.
”Som det är i dag kastar man det här emellan sig och ingen tar fullt ansvar. Men huvudentreprenören ska inte kunna skylla på ett, två, tre, fyra eller fem i leden av underentreprenörer. Det är en fruktansvärd brist”, säger fackförbundet Byggnads ordförande Johan Lindholm. Foto: Jonas Lindstedt

Att personer faller, till exempel från byggnadsställningar, är en av de vanligaste orsakerna till att människor dör på jobbet, enligt Arbetsmiljöverkets sammanställning av olycksfallen mellan 2010 och 2019. Över hälften förolyckades på grund av förlorad kontroll över fordon, maskin, verktyg, föremål eller djur.


Ofta sker olyckor för att säkerhetsrutinerna inte följts eller att förutsättningarna har förändrats utan att någon ny riskbedömning gjorts, menar Berndt Jonsson. Han tycker att ett stort ansvar faller på beställarna, eftersom de formar arbetsplatsen från ett tidigt skede.

Fackförbundet Byggnads, å sin sida, vill se lagförändringar. De vill bland annat att huvudentreprenörer får ett utökat ansvar för underentreprenörernas villkor, så att även arbetsmiljö inkluderas.

– Som det är i dag kastar man det här emellan sig och ingen tar fullt ansvar. Men huvudentreprenören ska inte kunna skylla på ett, två, tre, fyra eller fem i leden av underentreprenörer. Det är en fruktansvärd brist. Det behövs mer ordning och reda i hela sektorn, säger Johan Lindholm.

Facket har länge kämpat för att regionala skyddsombud ska få utökad rätt att besöka byggen, även sådana där facket inte har några medlemmar. Under våren lade regeringen, med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i spetsen, fram förslaget, men det röstades ner i riksdagen sedan C och L gått samman med M, KD och SD.

– Skyddsombuden fyller en väldigt viktig funktion på svensk arbetsmarknad, men vi röstade nej till just det här förslaget för att vi vill ha en utredning om hela systemet först, säger Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson Gulan Avci.

Gulan Avci.
Gulan Avci. Foto: Roger Turesson

Samtidigt innebär en utredning att det kommer ta lång tid innan man kommer till beslut, och här dör människor varje månad.

– En arbetsplatsolycka är alltid en för mycket och vi är lika angelägna som socialdemokraterna om att en säker arbetsmiljö ska finnas inom alla yrken. Men en utredning är viktig om man vill få till bra lagar och lagändringar, säger Gulan Avci.

Ämnen i artikeln

Byggnads
Arbetsmiljö
Arbetsliv
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt