Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Över hundra jobbsökande lurade

Över hundra personer dök upp vid det gamla Ica-lagret i Växjö – men det fanns inga jobb.
Över hundra personer dök upp vid det gamla Ica-lagret i Växjö – men det fanns inga jobb. Foto: Per Sandebäck/Smålandsposten

Över hundra personer kan ha lurats i en härva med bluffjobb i Växjö. I morse samlades drygt hundra personer utanför det gamla Ica-lagret i Växjö där lager- och logistikföretaget Alwex nu huserar, rapporterar Smålandsposten på nätet.

–Någon sorts bedrägeri är det, men jag förstår inte vad man skulle tjäna på det. Särskilt inte genom att lura så många människor. Jag har pratat med många i morse som sagt upp sig från sina jobb för att börja på det här som ju inte existerar. Det är mycket, mycket besynnerligt, säger Mats Lundmark, vd för Alwex, till TT.

Personerna ska ha skrivit på anställningskontrakt och ha blivit lovade jobb. Polisen kom till platsen under morgonen för att ta upp anmälningar och tala med upprörda personer.

– Det kommer upprättas en anmälan oredligt förfarande, som motsvarar den lägsta graden av bedrägeri. Det finns ingen direkt vinning för de misstänkte personerna och de som skrivit på jobbkontakt har inte förlorat några pengar, säger Kim Hild på polisens ledningscentral.

Mats Lundmark begav sig själv till platsen under morgonen och mötte människor som trodde att de skulle på informationsmöte för sina nya jobb. Enligt information som Lundmark fått rör det sig om ett företag som skulle etablera någon form av lagerverksamhet.

–Jag vet inte vad vi ska göra nu, det finns egentligen ingen brottsrubricering. Vi lider med alla de här människorna som glada i hågen skulle gå till sitt nya arbete. Alla hade anställningskontrakt, vad jag förstår så har de också tecknat kollektivavtal med Transportarbetarförbundet – man har lagt ner väldigt mycket energi på att göra det här så trovärdigt som möjligt, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.