Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 13:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/over-tusen-kanda-svenskar-i-kinesisk-datalacka/

Ekonomi

Över tusen kända svenskar i kinesisk dataläcka

Nyamko Sabuni (L) och Ibrahim Baylan (S) är några som blivit drabbade.
Nyamko Sabuni (L) och Ibrahim Baylan (S) är några som blivit drabbade. Foto: Lisa Mattisson, Roger Turesson

Över tusen svenskar i viktiga befattningar, och deras anhöriga, har kartlagts av ett företag med kopplingar till den kinesiska underrättelsetjänsten. De är en del av en omfattande global databas med 2,4 miljoner personer, som läckts till medierna. Syftet med databasen kan ha varit att försöka samla in information för att använda som påtryckning.

I databasen, som skapats av det kinesiska företaget Zhenhua Data, och sedan läckts till en amerikansk gästakademiker i Shenzhen, Christopher Balding, finns statsledare, ministrar, kungligheter, vd:ar och kändisar från många länder i hela världen. Fullt utbyggt ska det handla om ett system av flera databaser som är sökbara.

Balding har lämnat Kina av säkerhetsskäl, och sedan han kom över filerna har de analyserats av datasäkerhetsföretaget Internet 2.0, som uppger att de rekonstruerat 10 procent av databasen, det vill säga uppgifter rörande omkring 250.000 personer.

På måndagen avslöjades historien i ett samarbete mellan flera medieföretag, bland andra ABC i Australien och The Daily Telegraph i Storbritannien.

DN har tagit del av de data som rör Sverige och som släppts hittills, en lista på personer som finns registrerade. Det rör sig om drygt 1.000 namn. Informationen kommer huvudsakligen från öppna källor, sociala medier och liknande.

– 90 procent av informationen som underrättelsetjänster sammanställer kommer från öppna källor. Man använder metadata från Twitter för att följa krigsfartyg i realtid. Här har man samlat all personlig information som ses relevant, säger David Robinson, på Internet 2.0.

Ett annat syfte har varit att kartlägga personer som anses vara påverkansbara för att verka för Kinas sak i utlandet, enligt David Robinson.

Magdalena Andersson (S) är en av många svenskar vars uppgifter har läckt.
Magdalena Andersson (S) är en av många svenskar vars uppgifter har läckt. Foto: Nicklas Thegerström

Personerna som man fokuserat på är sådana som har inflytande över beslutsfattandet i ett land. Det gäller politiker, militärer, ledande entreprenörer och företagsledare.

– Man har också samlat in information om deras familjer, syskon, partner och barn, säger David Robinson.

I synnerhet letar man efter finansiell information och uppgifter om kriminalitet.

Av filerna framgår det att man samlat in uppgifter dels från sociala medier, men även sådant som publicerats i traditionella medier, med länkar till artiklarna.

I utdraget från databasen som gäller svenskar finns anhöriga till överbefälhavare Micael Bydén med.

– Vi har tagit del av uppgifterna om databasen i medier. Det här är inte en fråga för försvarsmakten och ÖB kommer inte att uttala sig, säger Johan Lundgren, vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten.

Flera ministrar och ledande politiker finns med på listan - finansminister Magdalena Andersson (S), Liberalernas ledare Nyamko Sabuni, näringsministern Ibrahim Baylan (S) och EU-minister Hans Dahlgren (S) för att nämna några. Andra är den tidigare ministern Aida Hadzialic (S), moderata riksdagsledamoten Hanif Bali och kristdemokraternas EU-parlamentariker Sara Skyttedal.

Även Nyamko Sabuni (L) har drabbats.
Även Nyamko Sabuni (L) har drabbats. Foto: Roger Turesson

– Vi har kännedom om rapporteringen om detta men går inte går in på frågor som rör Regeringskansliets säkerhetsarbete. Jag kan konstatera att det som publiceras i Regeringskansliets digitala kanaler är offentlig information. säger Ulrika Langels, presskommunikatör vid Regeringskansliet i en skriftlig kommentar till DN .

Det finns också tidigare aktiva politiker som Ulf Adelsohn (M), Leif Pagrotsky (S), Pär Nuder (S), Annika Billström (S), Anita Gradin (S), Per Garthon (MP), Bo Köbnerg (L), Ewa Björling (M) och Ann-Maria Corazza Bildt (M). Flera av politikerna har även familjemedlemmar på listan.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson finns med i sammanställningen, liksom Malin Ekman Aldén, generaldirektör för Myndigheten för delaktighet.

Bland de kartlagda svenskarna finns också flera vd:ar och andra näringslivspersoner, ibland med noteringar om att de är dömda för skattebrott. På listan finns bland annat styrelseproffsen Jacob Wallenberg, Sarah McPhee, Marie Schrewelius Arwidson och Lars Westerberg. Även Jesper Kärrbrink, tidigare vd för Svenska spel och före detta vice riksbankschef Kerstin Hessius finns med.

I några fall förekommer information om domar för skattebrott. En del av uppgifterna verkar dock vara gamla.

Företaget Zhenhua Data utför uppdrag åt den kinesiska staten och partiapparaten. Enligt det australiensiska medieföretaget ABC News, ett av bolagen som avslöjat kartläggningen, finns det uppgifter i databasen som inte kommer från offentliga sammanhang, och som väcker frågor kring insamlandet av dem.

Zhenhua Data har enligt rapporteringen ett 20-tal ”insamlingscentraler” runt om i världen.

– Det innebär att det nästan säkert finns en i Australien. Det betyder att det sitter ett statligt ägt företag och suger upp data i Australien och matar in det i den kinesiska säkerhetstjänsten, säger internetsäkerhetsexperten Rachel Falk.

Och Ibrahim Baylan (S).
Och Ibrahim Baylan (S). Foto: Lotta Härdelin

I den australiensiska delen av databasen finns det 35.000 personer, däribland premiärministern Scott Morrison.

Enligt ABC News finns det bland annat uppgifter om släktskap, födelsedata och i förekommande fall brottslighet kopplad till de registrerade. Vissa är markerade med att de är särskilt intressanta eller ”politically exposed”, politiskt sårbara, men det är oklart vad det skulle innebära, och det finns inga belägg för att de skulle ha gjort något fel, enligt mediebolaget. DN har tagit del av ett utdrag med ett 30-tal svenska namn som sorterats i den kategorin.

Ämnen i artikeln

Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt