Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 19:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ovisst-lage-i-sas-forhandlingarnas-slutskede/

Ekonomi

Ovisst läge i SAS-förhandlingarnas slutskede

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu är det bara timmar kvar innan pilotstrejken i SAS kan bryta ut. Förhandlingarna har intensifierats och hålls nu mellan representanter från alla skandinaviska länder bakom stängda dörrar i Norge. 

Vid 22-tiden på torsdagen meddelade arbetsgivarsidan att de svenska SAS-piloterna tackat nej till medlarnas första bud.

Rätta artikel

Når förhandlingarna om kollektivavtal inte en lösning som piloterna är villiga att acceptera bryter strejken ut i natt. Hur länge den i så fall pågår är det ingen som kan svara på, men SAS har erbjudit resenärer fri ombokning till och med söndag.

Beskedet bör komma innan midnatt men det finns samtidigt en möjlighet att parterna kommer överens om att förlänga förhandlingarna. 

Vid 19-tiden på torsdagen meddelade arbetsgivarorganisationen Transportföretagen att parterna tagit emot ett bud från medlarna som gäller de svenska piloterna.

– Jag kan inte säga mer än att vi tagit emot ett medlarbud och förväntas svara på det innan klockan 21, säger Ebba Fredin, pressekreterare på arbetsgivarorganisationen Transportföretagen flygbranschen.

Senare meddelade arbetsgivarsidan att de svenska SAS-piloterna tackat nej till budet. 

De skandinaviska pilotföreningarna har i förhandlingarna organiserats som en part, SAS pilot group (SPG). Medlingsmötena har dock skett individuellt mellan den lokala pilotföreningen och arbetsgivarsidan i respektive land fram tills nu. 

Sedan i går ska representanter för SPG i Norge, Sverige och Danmark vara på plats i Norge tillsammans med representanter för arbetsgivarsidan för de sista, mer intensiva, medlingsförsöken. En sorts 48-timmarsförhandling där parterna är belagda med tystnadsplikt.

De senaste rapporterna innan parterna gick in i dessa förhandlingar var att de stod långt ifrån varandra. Nu kommer läget vara ovisst tills det finns slutgiltigt besked att ge. 

– Jag kan egentligen inte säga någonting annat än att det är en pågående process som vi inte kan eller vill kommentera för att inte störa den, säger Rwaz Nermany, ordförande i Svensk Pilotförening.

Det parterna inte kommer överens om är kortfattat löner, arbetstider och avtal som rör piloternas roll i företaget. 

Totalt räknar SAS med att 70 procent av helgens flygningar påverkas om strejken bryter ut. De övriga 30 procenten som flygs av andra operatörer ska inte påverkas.

– Under fredagen är det ca 70.000 passagerare som är bokade på flyg som ställs in vid en eventuell pilotstrejk, säger SAS presschef Freja Annamatz i ett mejl till DN.

Flygbolaget har erbjudit fri ombokning till ett senare datum för resenärer som oroar sig. Erbjudandet gäller de som har en biljett med avresedatum mellan den 26 och 29 april, alltså fredag–söndag. 

Det finns dock i nuläget inga uppgifter om att en eventuell strejk inte skulle kunna pågå längre än till söndag. 

– Vi erbjuder fri ombokning sedan 18/4 för perioden 26-29 april. Självklart kan det förlängas om situationen så kräver, säger Freja Annamatz.

Läs även: SAS förbereder för strejk