Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Oxfam: Åtta personer äger mer än halva världen tillsammans

01:06. Världens rikaste människor äger lika mycket som den fattigaste hälften av världen. Det visar en rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Klyftan mellan världens rikaste och fattigaste fortsätter öka, enligt hjälporganisationen Oxfam. ”Världens åtta rikaste personer äger lika mycket som den fattigaste hälften av befolkningen”, skriver hjälporganisationen i en ny rapport.

Den fattigaste hälften av jordens befolkning äger 0,2 procent av den globala förmögenheten, närmare bestämt 409 miljarder dollar, enligt Oxfams beräkningar. Summan är mindre än världens åtta rikaste personers sammanlagda förmögenhet, 426 miljarder dollar.

Oxfam redovisade 2014 att de 85 rikaste ägde lika mycket som hälften av jordens befolkning, 2015 sjönk antalet till 80 och i fjol gällde det de 62 rikaste personerna. Den dramatiska minskningen till 8 personer i år är upptäckten att de fattigas tillgångar är mindre och skulderna större än vad som hittills varit känt.

Oxfams sätt att räkna har dock kritiserats många gånger. Hjälporganisationen utgår från storbanken Credit Suisses årliga förmögenhetsrapport. Den redovisar förmögenheter som tillgångar minus skulder, vilket innebär att en belånad fastighetsmagnat kan redovisas som fattigare än en självförsörjande lantbrukare.

När den fattigaste hälftens förmögenhet har summerats vänder sig Oxfam till nästa källa, finanstidskriften Forbes lista över världens rikaste, och lägger samman topplaceringarnas rikedomar tills de når den fattiga hälftens totalsumma. Ett problem med detta sätt att räkna är att de fattigare delarna har negativa förmögenheter, vilket skulle innebära att ett barn med julklappspengar har mer än vad hundratals miljoner människor har tillsammans.

”Förmögenhet och egenkapital är användbara mätverktyg när man talar om de rika, men de döljer mer än de avslöjar när det gäller fattiga”, skriver ekonomireportern Felix Salmon i sin svidande artikel om de årliga Oxfamrapporterna. Många kritiker delar dock Oxfams oro över en snedfördelning av världens resurser.

I en debattartikel i DN lägger Robert Höglund på Oxfam fram några förslag på vad man anser skulle kunna vända utvecklingen. Bland åtgärdsförslagen nämns en mer aktiv omfördelningspolitik, ett globalt samarbete om rättvisare skatter, att minska storbolags skatteflykt och vinstmaximeringsmål, att arbeta mot jämställda löner, att avskaffa möjligheten till extrem rikedom, att demokratisera teknologiska framsteg och att mäta framgång i mer än bruttonationalprodukt, exempelvis miljö och välbefinnande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.