Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Oxfam varnar: 25 miljoner européer kan hamna i fattigdom

Om inte EU:s regeringar upphör med sin åtstramningspolitik kan ytterligare upp till 25 miljoner européer hamna i fattigdom, varnar den brittiska hjälporganisationen Oxfam.

EU:s sätt att handha krisen hotar att föra de sociala rättigheterna många tiotals år bakåt i tiden och skapa en cirkel av fattigdom för generationer, anser organisationen.

- Aggressiva nedskärningar i sociala rättigheter, vård och utbildning, sämre rättigheter för anställda och orättvis beskattning fångar miljoner européer i en cirkel av fattigdom som kan vara i generationer. Det är moraliskt och ekonomiskt nonsens, säger chefen för Oxfams EU-kontor Natalia Alonso.

I till exempel Storbritannien och Spanien kan de ekonomiska klyftorna bli lika stora som i Sydsudan och Paraguay, hävdar Oxfam. Andra länder som är i farozonen är Grekland, Irland, Italien och Portugal, enligt organisationen.

Som varnande exempel framhåller Oxfam nedskärningar i Latinamerika, Sydostasien och Afrika på 1980- och 1990-talet, och noterar att det tog två decennier för vissa länder i regionen att komma tillbaka till utgångsläget.

Budskapet till EU:s finansministrar inför fredagens möte i Litauen är: investera i skolor, sjukhus, bostadsbyggande, forskning och teknologi genom att beskatta de allra rikaste hårdare samt bekämpa skatteflykt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.