Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 02:56 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/p-spruta-och-p-salva-for-man-kan-vara-nara/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

P-spruta och p-salva för män kan vara nära

En injektion med hormoner har visat sig vara ett mycket effektivt och säkert preventivmedel för män, visar en amerikansk studie. Forskare från Karolinska institutet tror i stället på en p-salva, som kan finnas på marknaden redan år 2020.

Medan kvinnor kan välja mellan många olika alternativ för att kontrollera sin egen fertilitet, har män inte samma möjlighet. Under lång tid har forskare försökt hitta ett pålitligt preventivmedel för män som ett alternativ till kondomer eller sterilisering. Nu tyder forskning från flera håll på att ett genomslag kan vara nära.

En studie av ett antal specialister från den globala organisationen the Endocrine Society har nu hittat ett effektivt sätt att minska spermaproduktionen. Vid försöket injicerades två olika typer av hormoner – progesteron och testosteron. Männen fick sprutor en gång varannan månad under minst ett års tid.

Försöket gjordes på 320 män mellan 18 och 35 år i stabila relationer. Preventivmedlet har visat sig vara lika effektivt som p-piller, med ett 96-procentigt skydd mot oönskad graviditet.

Forskarna slutade att ta in nya deltagare i studien efter att rapporter kommit om biverkningar, som depression, akne och humörsvängningar – biverkningar som många kvinnor som ätit p-piller har levt med länge.

Mario Philip Reyes Festin vid WHO, som har varit med och tagit fram studien, säger i ett pressmeddelande att mer forskning krävs innan metoden kan bli tillgänglig som ett alternativ på preventivmedel för män.

– Trots att injektionerna har visat sig vara ett effektivt sätt att motverka oönskad graviditet krävs det mer forskning i kombinationen av hormoner för att hitta en bra balans mellan effektivitet och säkerhet, säger han.

Tre fjärdedelar av männen som genomgick studien uppger dock att de är positivt inställda till att fortsätta använda injektionen som preventivmedel. Allan Pacey, professor i andrologi vid Sheffield University i Storbritannien säger till BBC att det onekligen finns ett behov av ett effektivt preventivmedel för män och att det är anmärkningsvärt att 75 procent av deltagarna skulle vara villiga att använda metoden igen.

– Så biverkningarna kanske inte var så farliga i alla fall, säger han.

En annan studie med samma mål bedrivs av forskare vid Wolverhampton University i Storbritannien. Stora framsteg ska ha gjorts inom en metod som går ut på att tillfälligt göra spermier icke-simkunniga genom att stoppa svansarna från att röra sig. Förhoppningen är att kunna ta fram ett p-piller eller en nässpray som verkar inom bara några minuter. Metoden har ännu inte testats.

Möjligheten att hämma spermieproduktionen med en sammansättning av hormoner har varit känt sedan 1990-talet. Nu måste sammansättningen av hormoner tittas på närmare.

Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet, är med och leder en studie som bedrivs i Sverige, Storbritannien, Italien, USA, Chile och Kenya. En p-salva, som i likhet med p-sprutan innehåller en kombination av två olika hormoner, hämmar spermieproduktionen och förhindrar därmed oönskad graviditet. Hon säger att det ofta läggs för mycket fokus på piller:

– Det är inte det bästa sättet då piller verkar som mest effektivt direkt efter intag, med en minskad effekt med tiden. En salva ger mer jämna hormonnivåer. Dessutom är många mer positivt inställda till en salva än till piller och sprutor, säger hon.

Studien finansieras av National Institutes of Health och görs i samarbete med den fristående amerikanska forskningsorganisationen Population Council. Kristina Gemzell Danielsson säger att ett antal mindre förstudier har gjorts med omkring 100 män med lovande resultat.

Förstudierna har fastställt att metoden inte ger hudproblem, att den hämmar spermieproduktionen och att spermieproduktionen kommer tillbaka efter avslutat användning. Biverkningarna som uppstod med p-sprutan har hittills inte varit ett problem med salvan.

– Dessutom har den visat sig vara effektiv. Det som återstår i den större studien är att se hur pass effektiv den är. Det måste också bekräftas att den har så pass låg biverkningsfrekvens som förstudien har visat och att män trivs med att använda den, säger hon.

Salvan smörjs in en gång om dagen på överarmen och tas snabbt upp av huden. Rekrytering av testpersoner planeras starta nästa sommar och om resultaten håller kraven för effektivitet och säkerhet kan den finnas på marknaden redan år 2020. Till studien ska 350 män och deras partners rekryteras från olika delar av världen. Ett center kommer att ligga i Sverige.

Intresset hos män som vill delta i studier för att kunna hjälpa till att ta fram en metod är stort. Kristina Gemzell Danielsson tror att det beror på att det finns en efterfrågan på en sådan här produkt.

– Jag tycker att det är jätteviktigt och det är verkligen dags, säger hon.

Det finns flera möjliga anledningar till att det har tagit så lång tid att hitta en bra metod. Det är mer komplicerat att hämma spermieproduktionen än att hämma ägglossning och eftersom det redan finns p-piller att utgå ifrån, är det lättare att utveckla preventivmedel för kvinnor.

En annan orsak är att både mannen och hans partner måste delta i forskningen för att utveckla preventivmedel för män. När man utvecklar metoder för kvinnor räcker det med att studera kvinnan. Dessutom kan attityder spela in, där det tas för givet att det är kvinnans ansvar att skydda sig.

Förhoppningen är att kunna ta fram en prisvärd salva som de flesta har råd med.

– Jag skulle kunna tänka mig att det kommer att hamna i samma nivå som nyare preventivmedel för kvinnor. Sedan beror det på om ett läkemedelsföretag blir inblandat och på vilken nivå de lägger priset, säger hon.

Tanken är att salvan ska kunna komma ut på marknaden inom en snar framtid. Då måste alla bitar vara på plats.

– Det är komplicerat med läkemedelstillverkning. En sak som fördröjer är tillverkningen av gelen, som ska göras i tillräcklig omfattning, säger hon.

Hur realistiskt är det att vi ser den här på marknaden år 2020?

– Jag skulle säga att det känns realistiskt. Studien är så pass väl förberedd och bygger på mycket tidigare studier, så det känns hoppfullt, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.