Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

På söndag får Grekland klartecken

Greklands premiärminister utsedd till IMF:s bästa medarbetare av arga demonstranter.
Greklands premiärminister utsedd till IMF:s bästa medarbetare av arga demonstranter. Foto: Scanpix
Krisen i Grekland blir allt djupare. Parlamentariker revolterar mot sin egen partiledare, premiärminister Giorgios Papandreou. Trots kaoset ser det nu ljusare ut för nästa utbetalning av nödlånet.

Som om det inte vore nog att gå på knäna under ett allt tyngre skuldberg och hotande konkurs, är nu Grekland mitt uppe i ett politiskt kaos. Den socialdemokratiske premiärministern Giorgios Papandreou, som ska utse en ny regering för att baxa igenom sitt högst ogillade åtstramningspaket, fick bege sig till parlamentet för ett krismöte med sina partikamrater på torsdagseftermiddagen.

Papandreou kommer att presentera sin ombildade regering på fredagsmorgonen, sade en regeringstalesman på torsdagskvällen.

Partikamraterna hotar att hoppa av och protester och kritik kommer nu inte bara från oppositionen och demonstranter på gatan. Ändå gör bara Papandreou det som han lovat göra för att EU och Internationella valutafonden (IMF) ska fortsätta att betala ut pengar från det krislån som räddade landet från finansiellt sammanbrott i fjol och nu ska förhindra att landet går i konkurs i sommar.

EU och IMF vill se åtgärdspaketet med skattehöjningar och nedskärningar snarast klubbat i parlamentet. Tålamodet och förtroendet för Grekland börjar rinna ut. Och den politiska villervallan gör inte saken bättre.

Samtidigt är alla ytterst angelägna om att Grekland ska klara sig och inte orsaka ytterligare finanskaos och smitta ner andra risiga euroekonomier.

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn bidrog med lite ljus i mörkret. Han är övertygad om att euroländernas finansministrar när de möts på söndag kan enas om att ge klartecken för nästa utbetalning i början av juli. Det skulle ge Grekland möjlighet att hantera sina skulder till september.

För en mer långsiktig lösning krävs att euroländerna enas om ett nytt krispaket på 90–120 miljarder euro. Men länderna bråkar om hur privata banker, pensionsfonder och andra ska förmås att ta sin del av bördan. Nu skjuts beslutet i den infekterade frågan upp till den 11 juli.

Denna tvåstegsraket kommer att klara grekisk ekonomi från kollaps, tror Rehn.

– Det har varit svårt, men jag tror starkt att vi med detta tvåstegsförfarande, tillsammans med IMF, kan undvika varje olycksscenario, säger Rehn i ett uttalande.

Han uppmanar i allvarliga ordalag alla inblandade att ta sitt ansvar, särskilt de grekiska politikerna.

– De närmaste dagarna kommer att vara kritiska för den finansiella stabiliteten och ekonomiska återhämtningen i Grekland och Europa, säger Rehn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.