Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Pagrotskys väg är det enda alternativet”

Lotta Gröning, krönikör på Expressen, tycker att Leif Pagrotskys skatteförslag är rätt väg att gå. Den enda vägen, rent av. ”Det är väldigt svårt att ta tillbaka makten om man säger att man ska höja skatterna och ta bort rutavdraget”, säger hon till DN.se.

Hon medger att Socialdemokraterna står inför ett stort dilemma när det gäller partiets skattepolitik.

Å ena sidan: ideologin.

Å andra sidan: väljarna.

Men i slutändan ser hon Leif Pagrotskys skatteförslag som den enda vägen att gå.

– Motsatsen går ju inte – ”rösta på oss så höjer vi skatterna”. Partiets högerfalang kommer nog att hålla med Pagrotsky, men han kommer att få jättestora problem med vänstern. De har ju verkligen protesterat mot rutavdraget och vill få bort det, säger Lotta Gröning, krönikör på Expressen.

– Men man ska komma ihåg att Leif Pagrotsky har en väldigt hög trovärdighet inom partiet. Om det är någon som ska klara det så är det han, Stefan Löfven hade nog inte klarat det.

Ett av problemen som Lotta Gröning ser hos Socialdemokraterna är den dåliga samklangen mellan vad man säger och vad man gör.

– Det tuffaste för Alliansen, det finns nog inget svårare, är att bli omvald en tredje period. Men då måste Socialdemokraterna hitta en politisk strategi som ytterligare bygger på den svårigheten. Och då måste man visa ideologisk trovärdighet, säger Lotta Gröning.

Hon säger att det saknas i dagsläget. Som exempel tar hon att Socialdemokraterna tidigare kritiserade jobbskatteavdragen kraftigt och sedan ändå ställde sig bakom.

– Man har en ideologisk retorik som inte alltid passar ihop med den politik man för. Och det ser ju folk. Det är därför som så många har lämnat partiet. Det gäller att få en ideologi och en politisk retorik som går i takt med verkligheten och de väljare de representerar.

Hur det ska gå till rent konkret har hon inget svar på.

– Frågan är om Socialdemokraterna kommer att kunna formulera en politik som lockar medelklassens väljare, som man har förlorat till Alliansen. Det handlar om att formulera en väldigt trovärdig strategi för välfärdssystemen och samtidigt inte försämra för väljarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.