Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Paket från Kina förvärrar paketläget för Postnord

Postnord har paketkris. Arkivbild.
Postnord har paketkris. Arkivbild. Other: Marcus Ericsson/TT

Det är inte bara Black Friday och julhetsen som skapar fördröjningar i leveranser från Postnord. Rekordhandeln sammanfaller även med ett rejält uppsving av svensk e-handel i Kina.

Rekordhandeln under Black Friday har skapat stora problem för Postnord. Svårigheten att hantera och leverera paketen som strömmar in visade sig i bilderna som Svenska Dagbladet  publicerat. Tusentals paket förvaras provisoriskt utomhus under bar himmel, utan skydd från regn och kyla.

– Vi har sett bilderna och även om det är stora volymer får det inte gå till så, säger Emma Maraschin, chef för enheten för posttillsyn på Post- och Telestyrelsen. 

Många av dessa paket, visar det sig, kommer från Kina. De senaste åren har svensk e-handel i Kina fått ett rejält uppsving, som kulminerat i sajter som Wish och Ali express.

Det internationella terminalavgiftssystemet möjliggör fri frakt för konsumenter som beställer från Kina. I praktiken får de västeuropeiska postoperatörerna stå för kostnaderna.

– Det blir en kostsam hantering som till viss del går ut över den svenska posttjänsten, säger Emma Maraschin.

Den ökade svenska e-handeln i Kina kopplas inte till någon speciell tid på året, men i kombination med försäljningsrekord under Black Friday samt förväntad rekordhandel inför julen innebär detta en knepig situation för Postnord. Till Post- och Telestyrelsen har man lovat nyanställningar, nya bagagevagnar och extra produktionspass på helgen för att hantera volymerna. 

– Och insatserna är bra, säger Emma Maraschin, men något försenade.

– Vi har uppmärksammat Postnord på att vi kommer att följa ärendet noga. De har flaggat för att många av paketen från Kina är oaviserade och att det är svårt att veta exakt när de kommer in och det har vi förståelse för. Men de får ändå inte ligga och bli skadade som bilderna visar, säger Emma Maraschin.

Läs mer: Nätköpen från utlandet kan kosta mer än du tror.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.