Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Panaxia i konkurs

Panaxia, som bland annat sysslar med värdetransporter, har ansökt om konkurs.

Ledningen har under en tid försökt stärka bolagets finansiella ställning. Nyligen beslutade man om att göra en nyemission men den här veckan stod det klart att målen inte kommer att uppfyllas, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Panaxia ingår i en koncern med flera bolag som sammanlagt har cirka 400 anställda.

– Det blir nu ett tillfälligt stopp i verksamheten i avvaktan på att tingsrätten godkänner konkursen och utser konkursförvaltare, säger Monica Hallin, vd för bolaget sedan i juli.

Hon väntar sig att det ska ske under eftermiddagen och att konkursförvaltaren sedan driver verksamheten vidare inför en eventuell försäljning av bolaget.

Bakom konkursen ligger den avskrivning på 200 miljoner kronor som bolaget tvingades till i delårsrapporten för andra kvartalet, bland annat som en följd av misstänkta bokföringsbrott av två tidigare chefer i bolaget. Förlusten för kvartalet uppgick till en kvarts miljard kronor.

– Det är en del av det. Det var första kvartalsredovisningen som de misstänkta cheferna inte var delaktiga i.

Bolaget har försökt få in pengar via en nyemission på som lägst 225 miljoner kronor.

– Men i går stod det klart att vi inte får in garantier för mer än 150 miljoner kronor, och det behövs mer än 225 miljoner kronor. Då fanns det ingen anledning att försöka driva verksamheten vidare. Det hade inte varit rätt att göra det för att i stället tvingas till konkurs första kvartalet 2013, säger Hallin.

Utredningen mot de båda tidigare cheferna pågår.

– Vi har försett polisen med material löpande, säger Hallin.

Panaxia har sedan i fjol kontrakt med bankernas gemensamma bolag Bankomat om att sköta service och fylla på pengar i cirka hälften av landets bankomater. Konkurrenten Loomis har den andra halvan av den marknaden.

Panaxia sköter också om en hel del penningtransporter för butiker och handlare oroas nu för hur konkursen kommer att påverka dem. Svensk Handel har redan fått en del påringningar från oroliga handlare.

– Situationen är väldigt oklar just nu men många butiker är beroende av dagliga leveranser för att ta emot och göra sig av med kontanter, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

– Vårt råd till dem just nu är att aktivt jobba för att minimera kontanthanteringen, säga nej till kontanter och i stället be kunderna använda kort.

På längre sikt ser Geijer ett gigantiskt problem framför sig om en av de tre stora aktörer på värdetransportmarknaden försvinner– nämligen 2015 då alla sedlar och mynt ska bytas ut.

– Då ska många miljarder in till Riksbanken och ersättas med de nya mynt- och sedelserierna. Det är ett mardrömsscenario om en aktör då har försvunnit.

Advokat Lars-Henrik Andersson på Advokatfirma Lindahl i Stockholm blir konkursförvaltare för Panaxia. Tingsrätten har utsett Mikael Kubu, Ackordscentralen till medförvaltare.

"Jag tittar nu på om och hur bolagen ska drivas vidare, och inleder omgående arbetet med att hitta köpare till konkursbolagens rörelser. Under tiden är det viktigt att alla medarbetare fortsätter utföra sina vanliga arbetsuppgifter så långt det är möjligt", skriver Lars-Henrik Andersson i ett pressmeddelande.

Redan under onsdagen ska konkursförvaltaren träffa Panaxias ledning och branschkollegor för att hitta samarbeten som gör att konsekvenserna för bolagets kunder blir så små som möjligt, skriver han vidare.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.