Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 00:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/pandemin-fryste-ikeas-forsaljning-i-sverige/

EKONOMI

Pandemin fryste Ikeas försäljning i Sverige

Lena Herder, vd för Ikea Sverige
Lena Herder, vd för Ikea Sverige Foto: Elin Åberg

Pandemin och varubristen slog hårt mot Ikea i Sverige, och för första gången på väldigt länge växer inte försäljningen. Julhandeln är säkrad men det nya robotiserade varuhuset utanför Göteborg har försenats ännu en gång.

Ikea har inte tvingats stänga några butiker på grund av pandemin, men de fysiska besöken fortsatte ändå att minska under det senaste räkenskapsåret, september 2020 till augusti 2021. Samtidigt steg onlineförsäljningen dramatiskt och står nu för var femte intäktskrona.

– Vi har på kort tid gjort en omställning för kunderna som normalt skulle ha tagit 4–5 år, så jag är stolt över att vi ändå når samma omsättning som i fjol. Det här året har varit fullt av utmaningar, säger Lena Herder, vd för Ikea Sverige.

Hon fortsätter:

– Vi har levt med besökstak och flera restriktioner när kunderna väl kommit in i butikerna. Men tack vare att vi ökat försäljningen av heminredningen har vi kunnat täcka det vi tappat på bland annat stängda restauranger. Tjänsten att kunna beställa på nätet och hämta varorna utanför varuhuset har blivit populär, och permanentas nu.

Med lättade restriktioner kommer kunderna tillbaka till butikerna, men det globala handelskaoset har gjort det något glesare i hyllorna, som normalt rymmer 10 000 artiklar.

– Bristen tog oss lite på sängen, men på två veckor lyckades vi styra om leveranser med mera och nu är problemen betydligt mindre. Det varierar från dag till dag, men vi talar om en ungefär tioprocentig varubrist. Vi har en fördel av att ta mycket varor från europeiska leverantörer.

Reza Shomali, utvecklingschef, Ikea Sverige
Reza Shomali, utvecklingschef, Ikea Sverige Foto: Ikea

Ikea har i dag 20 traditionella stora varuhus runt om i Sverige, en siffra som knappast kommer att stiga. Företaget satsar i stället nya typer av butiker, allt från konceptbutiker och planeringstudios till ett nytt cityvaruhus i centrala Stockholm. Det arbetet går enligt plan, öppning någon i skiftet maj-juni nästa år.

I Kållered söder om Göteborg ska det gamla varuhuset ersättas med ett nytt, där robotar ska hämta varor till kunderna från lagret. Invigningen skulle ha skett i våras, men sköts först upp till 30 september, nu finns inget startdatum alls.

– Det är ett innovationsprojekt, vi har inget liknade att titta på eller lära oss av. Vi är fortfarande inte helt nöjda med kvaliteten, säger Reza Shomali, utvecklingschef på Ikea Sverige.

När öppnar varuhuset?

–Vi hoppas kunna sätta ett nytt datum inom kort.

Men julhandeln sker i det gamla varuhuset?

– Ja, det är så vi planerar just nu, säger Reza Shomali.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Ikea
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt