Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 13:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/pappers-forst-ut-med-lonekrav-kritiseras-av-arbetsgivarna/

Ekonomi

Pappers först ut med lönekrav – kritiseras av arbetsgivarna

Pontus Georgsson, Pappers förbundsordförande. Foto: Jessica Gow/TT

Fyra procent eller en dryg tusenlapp i månaden. LO-förbundet Pappers är först ut med sitt lönekrav inför vinterns stora lönerörelse.

– Saknar helt verklighetsförankring, säger Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

TT Text

Den stora avtalsrörelsen är i gång. I vår ska runt tre miljoner löntagare ha fått nya löneavtal på plats.

Det lilla LO-facket Pappers vill ta kommandot innan LO-samordningar och industrinormeringar kommit på plats.

– Vi vill tidigt vara tydliga med vad vi tycker. Vi vill sända en signal till vår motpart, säger Pontus Georgsson, nyvald ordförande i Pappers.

Lönsamheten i pappers- och massaindustrin är hög, enligt förbundet, samtidigt som lönerna för pappersarbetarna inte hängt med.

– Vi motiverar kraven med flera år av bra och lönsamma investeringar i branschen, och man har tagit ut stora vinster. Under lång tid har vi fått löften om att få en större del av kakan, men det har vi inte fått. Nu vill vi ha det.

Arbetsgivarparten har föga förvånande en totalt annan världsbild. En lågkonjunktur hotar och det är utifrån de förutsättningarna som Industriarbetsgivarna vill förhandla.

– Vi går in i den här lönerörelsen med målet att växla ner löneökningstakten, säger Per Hidesten.

Det förra treårsavtalet, som löper ut i vår, gav drygt två procent årligen. Med en relativt blygsam löneglidning har löneökningarna i arbetslivet legat på totalt runt 2,5 procent per år de senaste åren.

Men Pappers har förmodligen inte bara arbetsgivarna att kämpa emot. Lönekravet är inte förankrat internt hos LO. Genom sitt krav sätter man nu tryck på hela LO som har som mål att gå fram med ett gemensamt lönekrav, något LO visserligen har misslyckats med flera gånger de senaste lönerörelserna.

Dessutom finns industrins kommande löneavtal som kommit att bli norm på hela arbetsmarknaden senaste 20 åren – något allt fler LO-förbund tyckt sig ha kommit att bli en tvångströja och medfört lägre löneökningar än vad företagen haft råd med.

– Om det är industrinormeringen eller inte, men vi har fått för lite, säger Pontus Georgsson.

Samtidigt tror han inte att Pappers kommer att kunna bryta industrins lönenormering, "märket". Det tänker sig inte Per Hidesten heller.

– Industrinormeringen kommer att gälla Pappers också.

Och LO-samordningen står Georgsson fortsatt bakom.

– Det vi delar med 6F (flera LO-fack inom byggbranschen) är att alla vill ha ett tydligare inflytande, säger han.

Men avsikten är inte att spräcka LO.

– Vi har gjort bedömningen att det finns det utrymmet för oss. Sedan ska vi sitta tillsammans med våra vänner i LO och diskutera. Men vi sätter våra avtryck nu. Pappers är det näst minsta förbundet i LO, och vi behöver kanske göra det för att synas.

LO vill inte kommentera Pappers krav. 

Läs mer: DN:s artiklar om avtalsrörelsen