Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Pappersläsare minns mer

Other: Foto: TT

Vill du komma ihåg den här artikeln? Då är det bäst att du skriver ut den. En ny studie visar nämligen att det är lättare att minnas det man läser på papper.

Studien är gjord på Houston University i USA och forskarna kommer fram till att den som läser har störst chans att komma ihåg det senare om texten läses på papper, skriver NBC News.

Forskarna lät två grupper studenter undvika nyheter under en viss period. De har sedan låtit studenterna läsa New York Times i 20 minuter. En grupp elever fick läsa papperstidningen medan en annan grupp fick läsa samma sak på webben.

De studenter som läste papperstidningen kom i snitt ihåg 4,24 nyhetstexter en kort tid efteråt. De som läste nyheterna på webben kom bara ihåg 3,35 nyhetstexter.

En orsak till det här kan enligt forskarna vara att det finns mer saker som stör när man läser på webben. Det kan också bero på vetskapen om att man på webben lätt kan söka upp artikeln igen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.