Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Papperslösa röjdes av Skatteverket

Tolv papperslösa invandrare ansökte om att få betala skatt i Sverige. Då läckte Skatteverket hemliga uppgifter om var de arbetade till gränspolisen. Nu jagas de för att kunna utvisas.

Det var i december förra året som gränspolisen i Stockholm vände sig till Skatteverket med en begäran att få ta del av tolv namngivna personers ansökan om a-skattsedel. Polisen uppger i sin begäran att personerna saknar rätt att vistas och arbeta i Sverige och att de ska avvisas. Polisen var särskilt intresserad av den arbetsplats som de papperslösa uppgett på sin ansökan om att få betala skatt.

”Enligt polisens bedömning finns det skälig anledning att anta att personen kan anträffas hos den arbetsgivare och på den arbetsplats som personen uppgivit i sin ansökan” skriver polisen.

Skatteverket avslog begäran i mitten av januari. Enligt beslutet omfattas uppgiften om arbetsgivare av sekretess. Enligt Skatteverkets resonemang vägde intresset att skydda personerna tyngre än polisens behov. Skatteverket har tidigare också uppgett att papperslösa som vill göra rätt för sig kan betala skatt i Sverige.

”De enskilda medborgarna bör normalt kunna utgå från att uppgifter av känslig natur som lämnas för en viss verksamhet inte används också för annan verksamhet”, står det i Skatteverkets beslut. I motiveringen slår Skatteverket också fast att det inte finns några andra sekretessbrytande regler som gör att uppgifterna kan lämnas ut till polisen.

Polisen överklagade beslutet till regeringen. Ärendet blev liggande i månader utan någon synlig aktivitet.

I juni drog polisen plötsligt tillbaka sin begäran till regeringen. Då hade de redan fått tillgång till uppgifterna, trots sekretessen.

– Vi gjorde en överklagan och sedan bestämde de sig för att det stämde överens med sekretess­lagen att lämna ut de här uppgifterna, säger Per-Uno Johansson, enhetschef på gränspolisens utredningsenhet.

Men det nya beslutet finns det inga spår av i Skatteverkets diarium där ärendet fortfarande är öppet. Vem som lämnat ut uppgifterna och på vilka grunder finns inte registrerat.

– Det är svårt att spåra någonting, säger Pia Sterner, rättslig specialist på Skatteverket.
Skatteverket uppger att de inte vet vem som lämnat ut uppgifterna.

– Lämnar man ut handlingar med en sekretessbrytande regel så måste det till en tjänsteanteckning, någon måste göra en sekretessprövning, säger Pia Sterner

Vem har gjort det i det här fallet?

– Det vet jag inte för det kan jag inte se i diariet, säger Pia Sterner.
Sätts inte rättsprocessen ur spel om en uppgift som ska vara hemlig till skydd för den enskilde plötsligt lämnas ut utan att det ens antecknas av vem?

– Jo, och det känns ju inte bra, säger Pia Sterner.

Enligt Pia Sterner ska Skatteverket nu försöka få klarhet i vem och på vilka grunder som uppgifterna lämnats ut.

Nils Funcke, tidigare sekreterare i Yttrandefrihetskommittén och expert på offentlighetsprincipen, är kritisk till Skatteverkets handläggning.

– Finns det ett formellt beslut så kan det bara upphävas av ett nytt beslut eller att det prövas i en hög­re instans som då upphäver det. Så slappt kan det inte gå till att man fattar ett formellt beslut, sätter det på papper och en överklagande­process inleds och sedan sitter de i någon kaffepaus och bestämmer att det kan vi lämna ut ändå. Så kan inte beslutsgången se ut på myndigheter. Det har gått fel någonstans, säger Nils Funcke.

Enligt polisen är det inte första gången som de spårar papperslösa med hjälp av information från ansökningar om a-skattsedel.

– Det är inget nytt att vi hittar många personer genom arbetsplatskontroller, bara för att du har en skattsedel så ger det inte dig rätt att arbeta, säger Per-Uno Johansson.

Polisen har ännu inte agerat mot de tolv personer som nu fått sina arbetsgivare röjda av Skatteverket.

– Som du vet är det semester­tider, det kommer vi att följa upp sedan, säger Per-Uno Johansson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.