Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Papperslöse Deniz utnyttjades av arbetsgivaren

Yacine Asmani.
Yacine Asmani. Foto: Lars Lindqvist
Systemet för arbetskraftsinvandring har skapat en kriminell industri, där brottsliga ”mäklare” och arbetsgivare tjänar grova pengar på desperata invandrare. Priset för chansen till ett permanent uppehållstillstånd kan vara fyra års slavarbete.

”Deniz” från Kurdistan fick sina drömmar om ett säkrare familjeliv i Sverige krossade när hans arbetsgivare, en pizzeria och ett gatukök, struntat i att betala in obligatoriska avgifter, så att Migrationsverket avslog hans ansökan om ett fjärde år med arbetstillstånd.

Nu jobbar han svart, och tvingas flytta runt bland vänner och bekanta med sin fru och sitt barn, som ännu inte fyllt ett, för att undgå utvisning.

– Jag är tillbaka på ruta ett.

Yacine Asmani från Papperslösa Stockholm menar att lagen från 2008 har gjort arbetsgivarna till kungar.

Han möter varje vecka männi­skor med berättelser om usla villkor och krossade drömmar. Men de som betalar för sina arbetstillstånd, kontant eller genom slavarbete, är oftast livrädda för att själva gå ut och berätta, ens anonymt, säger han.

– De är rädda för att förlora jobbet, som trots allt ger dem en liten chans till ett permanent uppehållstillstånd. Och de är rädda för den maffia som ligger bakom den här mycket välorganiserade marknaden.

Asmani berättar om en restauranganställd som fick ut 9.000–10.000 per månad för över 12 timmars arbete dagligen. På den summan var han själv tvungen att betala in sin arbetsgivaravgift.

– Men under en sommarmånad glömde arbetsgivaren att betala hans lön, så den månaden kunde han inte betala sina sociala avgifter. Därför har han nu fått avslag på sin ansökan om permanent uppehållstillstånd.

En annan hade accepterat 6.000 i handen, mot att arbetsgivaren lovade att betala in arbetsgivaravgifterna. Efter två år kom det fram att arbetsgivaren ljugit, och arbetstillståndet förlängdes inte.

Kamel Acat, tidigare ordförande för Papperslösa Stockholm, säger att han känner till ett sextiotal kurdiska pizzabagare på arbetstillstånd, som i fyra år jobbar helt gratis mot mat och sovplats.

Hotell- och restaurangfacket har gjort upprepade oanmälda besök på krogar med arbetstillstånd. Ordförande Jenny Bengtsson delar helt och fullt Papperslösas bild. Hon berättar om arbetserbjudanden som i ansökan till Migrationsverket ser misstänkt generösa ut:

– Men när vi gjorde stickprov på en prisbelönt krog på Södermalm hittade vi en 34-årig man som arbetade från 07.00 till 23.00 och fick ut 9.100 kronor. En annan hade fått 7.700 kronor, medan en av cheferna samtidigt tog ut en månadslön på 84.000.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.