Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Par i Tennessee vann en tredjedel av Powerballs gigantiska jackpot

Paret Robinsons hund tar täten när John Robinson, med grepp om kopplet, och Lisa Robinson, skymd bakom maken, stegar in på Tennessee Lotterys huvudkontor i Nashville på fredagen.
Paret Robinsons hund tar täten när John Robinson, med grepp om kopplet, och Lisa Robinson, skymd bakom maken, stegar in på Tennessee Lotterys huvudkontor i Nashville på fredagen. Foto: Mark Humphrey / AP

Lisa och John Robinson har gett sig tillkänna i tv-kanalen NBC:s program ”Today” som en av de tre vinnarna av rekordpotten på 1,6 miljarder dollar (13,6 miljarder kronor) i det nordamerikanska lotteriet Powerball. Paret fick rådet att träda fram av den advokat man nu anlitat.

Vinnarna, som är från Munford i USA-delstaten Tennessee – en stad med runt 5.000 invånare belägen cirka två mil nordost om Memphis – vill återgå till sina vanliga liv efter framträdandet. Då har de till sitt förfogande 533 miljoner dollar, motsvarande drygt 4,5 miljarder kronor.

John Robinson berättar att han köpte lotten på hustruns begäran i en lokal livsmedelsbutik.

Lotteriarrangören har bekräftat att en av vinstkupongerna såldes där, men att det är paret Robinson som är mottagare av pengarna är inte officiellt. Delstatens lag föreskriver att vinnaren måste infinna sig personligen med kupongen och kunna identifiera sig som köpare av vinstkupongen, vilket paret ännu inte gjort, rapporterar NBC:s nyhetssajt.

Makarna är hur som helst förtjusta över vinsten men känner sig också ”lite skrämda” inför framtiden.

– Nu kommer jag att vara nervös för att alla vet, säger John Robinson.

Lisa Robinson säger att de inte har haft så mycket tid att tänka på vad de ska göra med vinstpengarna men tillägger att hon på måndag tänker återgå till sitt jobb på en hudläkarmottagning.

John Robinson, med arbete på ett underhållscenter, har haft kupongen på sig ända sedan hustrun väckte honom vid 04.30-tiden på torsdagen och meddelade att en av deras kuponger hade en nummerkombination som överensstämde med den vinnande. Han berättar att hans fru ringde honom en dag när han var på väg hem från jobbet och föreslog att han skulle köpa några lottokuponger.

– Jag hade egentligen ingen lust att stanna till den där kvällen, men sa i alla fall ”ja, jag fixar det”. När jag kom hem kände jag mig lite krasslig, så jag räckte över kupongerna till min fru och gick och lade mig, berättar John Robinson.

Lisa Robinson skötte sedan hela kuponghanteringen. Hon vakade under natten då dragningen genomfördes.

– Det blev ingen sömn alls, säger hon.

John och Lisa Robinson vände sig till en vän för tips om hur man ska hantera situationen, och fick rådet att kontakta fastighets- och skattejuristen Joe Townsend. Det var Townsend som då rådde makarna att kontakta NBC och gå ut offentligt med att de stod som vinnare.

Lisa Robinsons deklaration om att hon avser att fortsätta jobba som vanligt följdes även av ett annat anspråkslöst besked: paret tänker bo kvar i sitt hus i Munford.

Övriga två vinnande kuponger har sålts av spelbutiker i delstaterna Kalifornien (Los Angelesförorten Chino Hills) respektive Florida (Melbourne Beach strax sydost om Orlando). Dessa vinnare har inte trätt fram.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.