Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 05:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/par-nuder-avgar-ur-skistars-styrelse/

Ekonomi

Pär Nuder avgår ur Skistars styrelse: Någon vill skada mig

Pär Nuder. Foto: Claudio Bresciani/TT

Förre finansministern Pär Nuder – numera ordförande i börsnoterade Skistar – har uppmanats av sin styrelse att avgå, anklagad för ”olämpligt beteende”, skriver SVT. Nuder slår tillbaka och kallar det för förtal, men avgår ändå. Till DN säger han att han hamnat i mitten av en konflikt inom ägarfamiljen Paulsson. 

Rätta artikel

Enligt SVT är det huvudägaren Ekhaga Utveckling AB som anklagat Pär Nuder för olämplig beteende, och krävt att han ska avgå. Göran Grosskopf, styrelseledamot i Ekhaga Utveckling, uppger att en majoritet av styrelsen i Skistar står bakom kravet. 

– Jag har informerat Pär om att vi har fått för många utsagor om de här beteendena och det gör att huvudägaren inte längre har förtroende vilket jag informerade honom om i måndags, säger han till SVT.

Det börsnoterade företaget Skistar äger och driver skidanläggningar. Enligt Grosskopf ska Pär Nuder ha betett sig olämpligt vid officiella sammanhang under skid-VM i Åre. Det framgår inte vad Nuder påstås ha gjort.

Pär Nuder försvarar sig mot anklagelserna, och säger till SVT att han ”inte gått över några som helst gränser”. 

I ett mejl till DN skriver han: ”Det finns ingen som helst substans i detta. Någon har planterat illasinnade rykten för att i akt och mening skada mig och göra mig omöjlig som styrelseordförande i Skistar”.

Han menar att bakgrunden är en maktkamp i familjen Paulsson, som äger Ekhaga Utveckling och som i sin tur är majoritetsägare i Skistar. Enligt Pär Nuder har det pågått en flera år lång maktkamp mellan familjens ”två grenar”, av vilka Nuder står närmare en medan den andra vill se honom utbytt.

”Det som förvånar mig är metoderna som de använder för att åstadkomma detta”, skriver han till DN.

Vid 14.30-tiden skickade Skistar ut ett pressmeddelande där de skriver att Pär Nuder lämnar styrelsen.

”SkiStars styrelseordförande Pär Nuder har meddelat styrelsen och valberedningen att han på eget initiativ avgår ur SkiStars styrelse med omedelbar verkan. Denna information är sådan information som SkiStar AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning”, står det i pressmeddelandet.

Skistars ekonomi- och finansdirektör Anders Örnulf, som representerar bolaget i ärendet, säger till DN att de i nuläget inte har mer information än vad de skriver i pressmeddelandet.

– Jag utgår från att vi kommer få mer information av styrelsen de kommande dagarna och så fort vi fått det kommer vi kunna säga mer, säger han.

Senare på kvällen skickade Skistar ut ett nytt pressmeddelande där de meddelar att styrelseledamoten Eivor Andersson har utsetts till styrelseordförande för tiden fram till nästa årsstämma.

Bolaget Skistars pressansvariga, Linda Morell, säger att företaget inte har några ”uppgifter eller rapporter” om olämpligt beteende och därför inte kan kommentera ärendet. Hon hänvisar istället till styrelsen. 

Till DI säger Pär Nuder att han inte fått några uppgifter om vad han påstås ha gjort.

DN söker styrelsen i Skistar för en kommentar.