Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-16 14:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/paradox-vd-medger-olampligt-beteende/

EKONOMI

Paradox vd medger ”olämpligt beteende”

Foto: Gustav Sjöholm/TT

Dataspelsföretaget Paradox Interactives vd Fredrik Wester har utsatt en anställd för ”olämpligt beteende”, skriver han på Twitter. Erkännandet kommer efter att larmrapporter om trakasserier och mobbning läckt från en intern medarbetarundersökning.

– Jag tänkte att det är bättre att jag går ut med det själv, säger han till DN.

Det svenska dataspelsföretaget Paradox Interactive har varit i blåsväder den senaste tiden. I nyligen läckta dokument från en medarbetarundersökning slår anställda larm om allvarliga arbetsmiljöproblem på företaget.

Anställda har vittnat om en ”boy’s club”, där olämplig beröring och oönskad sexuell uppmärksamhet förekommer, och där förövarna skyddas av företaget.

Nu går företagets vd Fredrik Wester, som avgick 2018 men som nyligen tillträtt på posten igen, ut med att han själv utsatt en anställd för olämpligt beteende i samband med en företagskonferens.

– Jag tänkte att det är bättre att jag går ut med det själv och berättar hur jag tyckte att det var. Även om det är en gammal incident så vet jag att det är många som pratar om det på Paradox

Fredrik Wester, vd för Paradox Interactives.
Fredrik Wester, vd för Paradox Interactives. Foto: Johan Jeppsson/TT

I en serie Twitterinlägg berättade den nygamla vd:n om att han 2018, innan han avslutade sin första sejour som vd i företaget, utsatt en kollega för ”olämpligt beteende”.

Vad är det du menar medolämpligt beteende?

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är stökig och brötig och gör mycket grejer, och jag syns och hörs. Det var en person som inte tyckte att jag betedde mig okej, förklarar han, men säger att han inte kan berätta mer än så.

– Det är en integritetsfråga, det är ett HR-ärende som vi jobbade med för tre och ett halvt år sedan, och det finns en annan part i det här också, säger Fredrik Wester.

Uppgifter gör gällande att detta handlar om sexuella trakasserier. Stämmer det?

– Jag vill inte kommentera de här uppgifterna alls utan det får HR-sidan säga då.

Kort efter incidenten avgick han och flyttade till Spanien, men blev dock kvar i bolaget som ordförande. Enligt flera källor till DN var det ”olämpliga beteendet” huvudorsaken till hans avgång, men Wester förnekar sambandet.

Det handlar enligt honom om att medarbetarundersökningen fått fart på rykten. Rykten som han menar inte stämmer.

– Det var planerat sedan länge och hade ingenting med varandra att göra egentligen.

I medarbetarundersökningen listas flera slutsatser som alla pekar på en arbetsmiljö där allvarliga kränkningar tycks förekomma.

Bland annat konstateras att kränkande behandling är vanligt förekommande, att kvinnor i hög grad är utsatta, med en tystnadskultur som befästs från ledningsnivå, där bolaget skyddar förövare på chefsnivå. Fredrik Wester säger att han tar på sig ansvaret för att det blivit så.

– Jag har ju drivit det här bolaget i arton år och jag tar på mig att det inte ser ut på det sätt som det borde göra. Och jag är också ansvarig för att lösa det här, säger han.

Fackliga representanter på företaget har också bekräftat för DN att man redan innan undersökningen kände till att det fanns problem på företaget. Fredrik Wester uppger att han delvis är förvånad över det som framkommer i medarbetarundersökningen, men erkänner att hans bild kanske inte är den rätta.

– Jag har nog en lite rosenskimrande syn på det, säger han och medger att han hört talas om att det finns en tystnadskultur. Däremot vet han inte om det stämmer eller bara är hörsägen.

Så du har själv inte upplevt det?

– Det är väldigt svårt som vd att gå in på varje avdelning. Jag får ju förlita mig på vad folk säger, och jag litar på att folk säger sanningen till mig. En del av dem har absolut verifierat delar av den här undersökningen. Det är inget snack om den saken.

Trots incidenten 2018 tycker Wester inte att han själv är en del av problemet. Däremot ser han sig som en del av lösningen.

Hur tror du förtroendet bland dina anställda ser ut nu, när du ska ta tag i det här, med tanke på det du har berättat i dag?

– Jag tror att förtroendet skadas lite av det, det tror jag absolut, och det är därför vi vill använda oss av externa parter.

Läs även: Undersökning: Sexuella kränkningar och tystnadskultur på svensk speljätte

Ämnen i artikeln

Arbetsmiljö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt