Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Parisbörsen föll efter attacken

Det misstänkts terrordådet i paris på torsdagskvällen ägde rum på paradgatan Champs Élysées i närheten av Triumfbågen.
Det misstänkts terrordådet i paris på torsdagskvällen ägde rum på paradgatan Champs Élysées i närheten av Triumfbågen. Foto: Thibault Camus

Kurserna på Parisbörsen föll i öppningen sista handelsdagen innan första omgången i det franska presidentvalet. Mardrömmen för franskt näringsliv och marknadsaktörer är en slutomgång som står mellan högerextrema Marine Le Pen och vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon.

Marknaden är på helspänn inför första omgången i söndagens franska presidentval. Torsdagskvällens attack på paradgatan Champs-Élysée bara spädde på oron. När börsen öppnade föll Parisbörsen, som annars varit ganska stabil inför valet. Vid lunchtid hade huvudindex, CAC 40, fallit med 0,5 procent.

Ett tecken på oro, som synts under en längre tid, är en kraftig uppgång i franska räntor i förhållande till tyska. Gapet, som normalt ligger på 0,4 procentenheter, är nu uppe på 0,7 procentenheter, den högsta nivån sedan slutet av 2012.

Det visar att investerare ser på Frankrike som mer riskfyllt och därför kräver högre avkastning på att låna ut pengar till landet.

Opinionsmätningar tyder på att valet kan bli en strid på kniven där fyra kandidater har chans att gå vidare till andra omgången: oberoende Emmanuel Macron, högerextrema Marine Le Pen, vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon och den traditionella högerpolitikern François Fillon.

Störst stöd ser Macron och Le Pen ut att ha. Men hoppet är inte långt till de andra två kandidaterna och 40 procent av väljarna anger att de ännu inte bestämt sig.

Ur marknadens och näringslivets synpunkt är en slutomgång mellan de två kandidater som förespråkar mest extrem politik, Le Pen och Mélenchon, den sämsta tänkbara. Båda dessa kandidater är skeptiska till EU och Le Pen har sagt att Frankrike ska lämna euron och återgå till den franska francen.

Hon vill dessutom resa murar och föra en mer protektionistisk politik, vilket de flesta inom näringslivet är emot. Mélenchon står för en politik långt vänsterut. Han vill omförhandla Frankrikes position i EU, höja skatterna kraftigt och öka utgifterna. Det oroar i ett läge när Frankrike redan har svaga offentliga finanser.

Näringslivet har på senare tid blivit alltmer nervöst och börjat framträda i den politiska debatten. I en artikel i Le Monde den här veckan uppmanar 200 företagsledare väljare att inte stödja vare sig Le Pen eller Mélenchon som de menar säljer "illusioner, falska löften och omöjliga gåvor".

Jean-Luc Petithuguenin, vd för sophanteringsbolaget Paprec, har skrivit brev till sina anställda och uppmanat dem att inte rösta för Marine Le Pen. Tilltaget har mött skarp kritik. Men Petithuguenin försvarar sitt tilltag.

– Jag har lån och jag måste betala tillbaka dem i euro. Nationella fronten säger att den franska valutan ska devalveras med 15-25 procent, så jag skulle få en skuld på 150 miljoner och noll extra tillgångar, sade han till fransk radio.

Skulle det oväntat bli Macron och Fillon som går vidare till den andra valomgången 7 maj lär marknaden reagera med lättnad. De båda mittenkandidaterna har båda utlovat ekonomiska reformer som skapar förväntningar om högre ekonomisk tillväxt.

Börsen har hittills varit ganska stabil inför valet. Men skulle Le Pen eller Mélencon vinna spår investmentbanken Citigroup att kurserna kommer att falla 5-10 procent.

UBS är ännu mer pessimistisk och räknar med en nedgång på 35 procent om Le Pen skulle bli president. Om Macron eller Fillon går segrande ur striden räknar Citigroup med en börsuppgång på 10-20 procent innan året är slut.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.