Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 03:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/parterna-inte-overens-svenska-saspiloter-gar-ut-strejk/

Ekonomi

Parterna inte överens – SAS-strejken igång i Sverige

Inställda avgångar på Arlanda. Foto: Magnus Hallgren

SAS-piloterna har tackat nej till det medlarbud som presenterades under torsdagskvällen och därmed är strejken ett faktum, i Sverige.

Tidigt på fredagsmorgonen gick även SAS-piloterna i Norge och Danmark ut i strejk, skriver medier. 

Bara på fredagen kommer 673 avgångar att ställas in som berör inrikes-, Europa- och långdistansflygningar, uppger SAS. Totalt drabbas runt 170.000 passagerare under hela helgen.

Rätta artikel

– Riksmekleren konstaterat att parterna stod så långt från varandra att det inte var möjligt att lägga fram ett förslag som kunde förväntas bli antaget av bägge parter, skriver den norska medlaren Riksmekleren, uppger NRK.

Jan Levi Skogvang, ordförande för Norsk pilotförening beklagar att det inte var möjligt att hitta en lösning.  

– Vårt krav om mer förutsägbarhet för piloterna var ett av kraven som inte blev infriat, men det var inte bara det, säger Skogvang till NRK.

Även förhandlingen med de danska SAS-piloterna strandade tidigt på fredagsmorgonen, bekräftar Forligsinstitutionen för DR Nyheder.

Läs mer: ”De borde ha förberett sig bättre”

I Sverige avbröts förhandlingarna några minuter efter midnatt natten mot fredag, uppger Jan Sjölin, en av medlarna från Medlingsinstitutet.

– Jag har precis satt mig i bilen för att åka hem och sova. Vår bedömning är att parterna står alldeles för långt ifrån varandra. Saker och ting måste förändras för att fortsatta förhandlingar ska vara meningsfulla, sade han till Aftonbladet strax efter att tidsfristen löpt ut klockan 00.00.

Parkerade SAS-plan på Arlanda. Foto: Magnus Hallgren

Vid 01.30 uppgav Transportföretagen, som företräder arbetsgivaren i förhandlingarna, för DN att det fortfarande inte var helt klart med strejk, men att den riskerade att bryta ut ”inom kort”. 

I ett sms strax innan klockan 02 bekräftar sedan Rebecca Rosenvinge, kommunikationskoordinator vid Svensk Pilotförening, att strejken i Sverige har inletts.

Tidigare under torsdagskvällen lade medlarna fram ett bud till de svenska SAS-piloterna, som de nu valt att tacka nej till, vilket Arbetsmarknadsnytt var först med att rapportera om. 

– Tyvärr har piloterna valt att tacka nej. Vi kommer arbeta intensivt fram till midnatt och göra vårt yttersta för att få till en lösning, men det ser mörkt ut, säger Torbjörn Granevärn som är förhandlingschef för Svenska flygbranschen till DN.

Arbetsgivarsidan tackade ja till medlarnas bud. Torbjörn Granevärn vill inte säga hur budet såg ut, förutom att det innehöll en total löneökning på 2,3 procent. Facket har krävt en löneökning på runt 13 procent.

– Jag vill inte gå in på fler detaljer. Men man kan säga att piloterna står kvar i sina yrkanden. 

Torbjörn Granevärn kallar piloternas yrkanden extrema. Totalt har 1.600 SAS-piloter gått ut i strejk.

Ordförande för Svensk Pilotförening, Rawaz Nermany, tycker att budet som lades fram för de svenska SAS-piloterna under kvällen är oseriöst.

– Det lades ett medlarbud som inte tillgodosåg ett enda av våra yrkanden. Det gränsar till oseriöst. Inte ett enda av de önskemål eller krav vi hade var tillgodosedda, så vi förkastade det budet, säger Rawaz Nermany.

Han kallar deras lönekrav för en ”marknadsmässig korrigering”.

– Det är inte alls extremt. Vi ligger i botten och vi begär nu en marknadsmässig korrigering.

Rawaz Nermany säger att de nu följer medlingsprocessen för alla de skandinaviska SAS-piloterna som fortsatt pågår i Norge.

Bild 1 av 2 Uppgivet på Arlanda.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 2 Strandade resenärer på Arlanda på fredagsmorgonen.
Foto: Magnus Hallgren

Med bara timmar kvar innan strejken skulle bryta ut meddelade flygbolaget under torsdagskvällen att de ställer in flera avgångar, oavsett vad förhandlingarna resulterade i. Utöver de 205 avgångar som ställdes in under torsdagen kommer ytterligare 110 avgångar att ställas in på fredagen. Strejken omfattar inrikes-, Europa- och långdistansflygningar. 

”Som en följd av det varsel som lagts av pilotföreningarna i Danmark, Norge och Sverige, vidtar SAS nu förebyggande åtgärder för att minska påverkan på kunder och besättning. Det innebär att vi ställer in ett antal flygningar för att undvika att kunder och besättning blir strandsatta. Om du har en bokad flygning, vänligen kolla ditt flyg innan du åker till flygplatsen.”, skriver flygbolaget på sin hemsida.

Totalt har SAS räknat med att 70 procent av helgens flygningar och 170.000 resenärer kommer att påverkas av att strejken bryter ut. De övriga 30 procenten som flygs av andra operatörer ska inte påverkas. 

Flygbolaget har erbjudit fri ombokning till ett senare datum för resenärer. Erbjudandet gäller de som har en biljett med avresedatum mellan den 26 och 29 april.

Enligt Torbjörn Granevärn kostar en dags strejk flygbolaget mellan 30 och 35 miljoner kronor bara i Sverige, skriver Arbetsmarknadsnytt. Strejken omfattar cirka 1 600 piloter i alla tre skandinaviska länder, drygt 500 är svenska SAS-piloter.

Cirka 500 flighter per dag kommer totalt att ställas in och cirka 72.000 passagerare blir strandsatta på fredagen, 34.000 på lördagen och 63.000 på söndagen, enligt tidningen. 

SAS aktiekurs sjönk med 3 procent i den inledande handeln på Stockholmsbörsen.

Läs mer: Tips om du drabbas av flygstrejk