Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Parterna överens – flygstrejken över

Flygstrejken som bröt ut i måndags och har drabbat hundratals resenärer är över. På Unionen är de nöjda över att medlemmarna har fått högre löner. Arbetsgivarna Svenska Flygbranschen anser att de blivit svartmålade av facket.

Strejken drabbade flygningar mellan Arlanda och Visby, Kalmar, Åbo samt Vasa. I ett pressmeddelande skriver Transportföretagen att arbetsgivare och fack har accepterat medlarnas tredje bud. ”Unionens medlemmar har i dag fått kollektivavtal med schysta löner och bra villkor”, säger fackets förhandlingschef Niklas Hjert i ett pressmeddelande.

Arbetsgivarna säger sig vara glada över att ett kollektivavtal kan tecknas men Elisabeth Holming-Schiller, tillförordnad vd på Svenska Flygbranschen, är besviken på fackförbundet: ”De har svartmålat företaget och de förhandlingar vi fört”, säger hon i ett pressmeddelande.

Under strejken har ett stort antal flygningar ställts in och omkring 1.300 resenärer har drabbats.

Konflikten har främst gällt löner och andra villkor för ett 30-tal kabinanställa i bemanningsföretaget GEC. Bolaget hyr ut personal till den brittiska lågprisflygjätten Flybe, som i sin tur anlitas av SAS. Nästan samtliga kabinanställda är medlemmar i fackförbundet Unionen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.