Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Parterna tar paus – fortsätter förhandla på måndag

Förhandlingarna i den segslitna konflikten pågår alltjämt, åtminstone enligt arbetstagarsidans uppfattning.
Förhandlingarna i den segslitna konflikten pågår alltjämt, åtminstone enligt arbetstagarsidans uppfattning. Other: Foto: Johan Nilsson / TT

Parterna i Norwegiankonflikten har kommit överens – om att ta en paus i förhandlingarna. Det förklarade arbetstagarsidan, fackförbundet Parat, på söndagskvällen. ”Vi tar paus nu och fortsätter i morgon, måndag”, sade piloternas förhandlare Halvor Vatnar vid en presskonferens.

På söndagseftermiddagen kom ett erbjudande till piloterna från Norwegian om en anställningsmässigt närmare knytning till moderbolaget.

– Vi gör allt vi kan nu för att få slut på den här strejken, sade flygbolagets kommunikationsdirektör Anne-Sissel Skånvik på söndagskvällen till radio- och tv-bolaget NRK.

Erbjudandet överlämnades till Parats förhandlingsdelegation vid 16-tiden på söndagen, skriver norska tidningen Dagens Næringsliv.

Tidigare på söndagen kom en uppgift om att förhandlingarna i den segslitna Norwegiankonflikten hade avbrutits. Den dementerades av arbetstagarparten, fackföreningen Parat:

– Vi fortsätter att förhandla och inväntar återkoppling från Norwegian. Utöver det har vi inga kommentarer att ge så länge förhandlingarna pågår, sade Arve Sigmundstad, Parats kommunikationschef, till DN vid 16.30-tiden på söndagen. Och fortsatte:

– Vår förhandlingsdelegation arbetar vidare med att komma fram till en lösning på det som är en allvarlig arbetskonflikt.

Vid samma tidpunkt var beskeden från Norwegian vagare. Pressjouren uppgav för DN:

– Vi kan inte kommentera det nu.

Beskedet om erbjudandet till piloterna ska ses som bolagets svar på frågan om läget i förhandlingarna – parterna fortsätter att förhandla. Enligt Dagens Næringsliv är det dock osäkert om de kommer att sätta sig ner vid bordet igen  under söndagskvällen.

Under måndagen kommer uppemot 25.000 resenärer att drabbas av inställda och försenade flyg då piloternas strejk väntas fortsätta. Det uppger bolaget i ett mejl där konsekvenserna för resenärerna beskrivs:

”Återigen är det inrikestrafiken som drabbas hårdast: Nästan alla inrikesflyg i Sverige och Norge ställs in medan ett begränsat antal inrikesflyg ställs in i Danmark. De flesta avgångarna mellan de skandinaviska huvudstäderna är också inställda”, skriver bolaget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.