Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 20:28 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/partierna-kritiserar-regeringens-varbudget/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Partierna kritiserar regeringens vårbudget

02:14. Regeringen satsningar på välfärden kritiseras av Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson (M).

Regeringen presenterade i dag vårbudgeten för 2018, med bland annat satsningar på vård och polis. 

Samtliga partier är kritiska till budgetpropositionen, och kommenterar budgeten för DN.

VAL 2018

Vänsterpartiet ingår i regeringens budgetsamarbete men ekonomiskpolitiske talesperson Ulla Andersson, (V), kritiserar regeringen för att ha sagt nej till en rad V-förslag. 

– Människor med mycket kapital behöver bidra mer till välfärden och minska de ekonomiska klyftorna.

Inte heller fick V igenom höjt tak i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen samt ett statligt investeringsstöd till nya hyresrätter. 

Hon radade upp några av de satsningar som Vänsterpartiet varit med och drivit igenom som 100 miljoner för att motverka sexuella trakasserier efter #metoo-debatten och 400 miljoner till landstingen för att korta vårdköerna.

Andersson kritiserar också regeringen för att ha sålt kolgruvorna, behållit den borgerliga skattepolitiken och låtit rut-avdraget finnas kvar. 

Ewa Stenberg: Pekar ut var regeringen vill ha valdebatten 

Den borgliga alliansen är mycket kritisk till regeringens vårbudget. Kristdemokraterna var först ute med att kommentera budgeten.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson, Elisabeth Svantesson, säger att regeringen inte har förberett Sverige för ett sämre ekonomiskt läge.

– Är det något vi vet så är det att konjunkturen kommer att vända. Därför behövs det starkare skyddsvallar än de regeringen bygger upp.

– Konjunkturen är stark men vi har en svag regering, säger Elisabeth Svantesson.

Dessutom menar Svantesson att regeringen inte prioriterat satsningar på trygghet och lag och ordning.

Regeringen har inte tagit tag i de stora problemen i Sverige. Dödsskjutningar ökar, tryggheten minska och sexualbrott ökar, säger Svantesson. 

– Samtidigt minskar antal poliser, säger hon. 

Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centern, ser även faror med den enligt oppositionen expansiva politik som regeringen för.

– Vi är i brinnande högkonjunktur och det går på flera sätt bra för Sverige just nu. Men det går inte lika bra på alla plan. Arbetsmarknaden klyvs allt mer mellan de som har jobb och de som inte har ett jobb, vårdköerna växer, skillnaden mellan stad och land växer och klimatutsläppen ökar. Regeringen står handfallen inför dessa utmaningar.

– Det som krävs är några större reformer som gör att Sverige kan stå starkt framåt när lågkonjunkturen kommer. Framförallt inom tre områden: jobben, bostäder och skatter. Det är nu uppenbart att det inte kommer hända med denna regering, säger Källström.

Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson är starkt kritisk till regeringens budgetproposition.

Han menar att regeringen offrar skolan. 

– Man lägger lika mycket pengar på skolan som på elmotorer.

Han, likt de andra oppositionspartierna, varnar också för en kommande lågkonjunktur. 

– Vi är just nu på toppen av en högkonjunktur men de kommande åren kommer konjunkturen mattas av, säger Persson.

Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed kallar regeringens politik för passiv.

– Man införde en särskilt löneskatt för äldre som jobbar, drog in stora resurser på det. Vi varnade för konsekvenserna och nu några månader före valet pytsar man in ett par hundra miljoner för att kommuner och landsting ska klara av att behålla läkare, specialistsjuksköterskor och socionomer.

Finansministern varnar för att alliansens skattesänkningar kommer gå ut över välfärden. KD vill sänka skatten med 30 miljarder kronor, hur ska ni klara det? 

– Alliansen kommer inte att äventyra välfärden. Vi tillförde mer resurser till välfärden under vår förra period samtidigt som vi kunde sänka skatten och få fler i arbete. Jag tror att vi också måste vara beredda att sänka skatten på arbete och pensioner för hårt arbetande barnfamiljer och pensionärer men samtidigt höja skatter.

KD vill i stället höja skatten på miljöförstöring, förbränning och konsumtion.

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt berömmer regeringens tillskott till polis och sjukvård.

Däremot säger han att SD skulle skjuta till ännu mer pengar, han kan dock inte konkretisera någon summa i nuläget. 

Sjöstedt är även mycket kritisk till satsningarna på eldrivna båtmotorer. 

– Det är fullständigt hål i huvudet. Det ska inte falla på skattebetalarna att finansiera elcyklar eller båtmotorer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.